Kupovna moć našeg novca ubrzano se smanjuje, ali postoji način kako ju zaštititi

Autor: Dnevno.hr/PROMO

Rast cijena u Hrvatskoj i svijetu nastavlja probijati rekorde pa tako domaće gospodarstvo u već mjesecima bilježi visoke stope inflacije, a svaka treća država članica EU ima dvoznamenkastu stopu inflacije. Građani inflaciju osjete na svojim novčanicima, budući da cijene velikog broja proizvoda i usluga koštaju znatno više nego prije, a izgledno je kako se cijene neće nikad spustiti na prijašnje razine, čak i ako se stopa inflacije u budućnosti smanji. U prijevodu, kupovna moć našeg novca sve je manja i taj će se trend nastaviti u narednim mjesecima, ako ne i godinama.

Rast cijena, odnosno inflacija, ujedno označava i pad vrijednosti novca, budući da je potrebno izdvojiti sve više kuna za istu količinu proizvoda. To smanjenje kupovne moći novca očituje se na plaćama čiji rast ne prati rast cijena pa na taj način postajemo relativno siromašniji, ali to se istovremeno očituje i na ušteđenom novcu kojeg većina štediša drži na bankovnim računima ili u gotovini.

Štednja u banci nije isplativa zbog mizernih kamatnih stopa i visoke inflacije, a pritom nije bitno ni radi li se o štednji u kunama ili eurima jer apsolutno svaka valuta trenutno ubrzano gubi svoju vrijednost i nije pogodna za štednju. U takvom okruženju, štediše se okreću alternativnim oblicima štednje koji ne gube na vrijednosti zbog inflacije, a istovremeno donose i mogućnost ostvarenja visokog prinosa. Najpopularniji takav oblik štednje je ulaganje u zlato.

Investicijsko zlato – Štednja koja nosi prinos od 8.3% godišnje

Investicijsko zlato u zadnje je vrijeme sve popularniji oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju kojoj se okreće rastući broj štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Investicijsko je zlato standardizirano zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće te je namijenjeno dugoročnom zadržavanju vrijednosti, a činjenica da je u zadnjih 20 godina cijena zlata u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje pokazuje da se radi o vrlo isplativom i sigurnom obliku štednje, pogotovo kad se usporedi sa štednjom u kunama ili eurima.

Osim što se pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato ima i druge prednosti koje ga čine privlačnijim oblikom štednje od novca na računu ili u gotovini. Iako cijena zlata u dugom roku uvijek raste, ona najviše raste u vremenima inflacije, krize i ekonomskih nestabilnosti pa se zlato tradicionalno smatra ulagačkim instrumentom koji pruža zaštitu imovine i štednje u nesigurnim vremenima. Budući da se trenutno nalazimo u takvim vremenima koja bi mogla potrajati još neko vrijeme, potražnja za investicijskim zlatom, štednjom potpuno neovisnom od banaka, trenutno je u velikom rastu u cijelom svijetu.




Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika oslobođeno je apsolutno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi. Investicijsko zlato je prenosivo i jednostavno za skladištiti jer ne zauzima puno prostora, a također je vrlo likvidno, to jest lako ga je zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata te je razlika između kupovne i prodajne cijene najčešće između 1% i 5%, ovisno o veličini proizvoda.

Kako ulagati u zlato i spasiti se od inflacije?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, a onaj najisplativiji i najsigurniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji se smatraju investicijskim zlatom kod vjerodostojnog trgovca plemenitih metala. Najpoznatiji takav trgovac u Hrvatskoj je Centar Zlata koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa te bečkih filharmoničara, najraširenijih europskih zlatnika.




Centar Zlata nudi mogućnost štednje u zlatu svim građanima, bez obzira na njihovu platežnu moć, budući da u svom asortimanu nudi široku ponudu zlatnika i poluga od onih najmanjih mase jednog grama pa do najvećih mase jednog kilograma. Pritom je zlato moguće platiti i gotovinom za iznose manje od 75.000 kuna, što je pogodnost za sve one koji će svoje kune prije isteka njihove valjanosti zamijeniti za žuti plemeniti metal, a odnedavno je moguće zlato platiti i kriptovalutama.

Kupnja investicijskog zlata moguća je u nekoj od poslovnica Centra Zlata, a moguća je i kupnja zlata na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu koja na kućnu adresu u prosjeku stiže u roku dva radna dana. Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane poluga i zlatnika prvih godinu dana, ali kupac može svoje zlato preuzeti odmah i sam ga pohraniti, ako to želi.

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail [email protected] ili pozivom na broj 01 3000 783, a najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Autor:Dnevno.hr/PROMO
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.