Foto: Niksa Duper / CROPIX(ilustracija

KRENULA SU UPOZORENJA TURISTIMA ZBOG EURA! Loše nam se piše, nisu stranci glupi: Evo što pišu Amerikanci o ljetovanju u Lijepoj našoj

Autor: D.V

Loš glas daleko su čuje pa su tako strani mediji već počeli pisati u famoznoj praksi “zaokruživanja” cijena u Hrvatskoj nakon prelaska na euro. Naravno, ne zanima njih bijes Hrvata zbog znatno viših iznosa koje troše u trgovinama, već je u fokusu naše najveće blago – turizam.

Portal Traveling lifestyle tako upozorava putnike da je hrvatska kuna otišla u povijest, ali i da usprkos raširenim pretpostavkama da će se cijene dobara jednostavno “prebaciti” s kuna na eure u trenutku prelaska na novu valutu, to se nije dogodilo.

Napominju i kako su troškovi života u Hrvatskoj značajno porasli, kao i da su cijene u pojedinim slučajevima skočile za 10 ili 15 posto.

Ne miriše na dobro

Zbog ovog financijskog pritiska, piše spomenuti portal, najviše pati srednja klasa, no udar će osjetiti i turisti, a prenijeli su i riječi našeg ogorčenog ministara Davora Filipovića koji je upozorio da maloprodajni lanci “besramno pokušavaju zavarati kupce zaokružujući cijene na sljedećih 10 ili čak i više”.

Jedno im je stoga jasno, ovog ljeta posljedično će doći do rasta cijena u restoranima, hotelima, apartmanima i turističkim atrakcijama pa je zaključak da lijepa Hrvatska više nije financijski pristupačnija od Italije ili Španjolske.

Također ništa im “ne miriše na dobro” pošto je u samo pet dana prijavljeno čak 1.738 slučajeva kršenja pravila o prelasku na euro. Ministar je izjavio da su “sve alternative na stolu”, uključujući stvaranje crnih lista i zamrzavanje cijena “širokog spektra proizvoda” kako bi se spriječilo da cijene rastu izvan kontrole, ali i zaštitilo građane i turiste od nepoštenih praksi.
Jedva čekamo početak sezone.




Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.