Krenula druga etapa u ‘komercijalizaciji svemira’

Autor: dnevno.hr

'Put u svemir' trajati će dva i pol sata prilikom čega će putnici moći iskusiti vertikalno uspinjanje pri ogromnoj brzini, bestežinsko stanje i fascinantan pogled na planet iz orbitalnog kuta.

Putovanje u gornje sfere naše atmosfere do sada je bilo rezervirano isključivo za vojsku. Zahvaljujući revolucionarnoj viziji Richarda Bransona, Virgin Galactic već danas nudi ostvarenje dječjih snova i pogled na Zemlju iz orbite, a sve po početnoj cijeni od 200.000 dolara.

Branson, entuzijast i vlasnik Virgin Galactica, posvetio je život ostvarenju najluđih snova. Letjelica SpaceShip Two novi je hibrid spreman poletjeti brzinom od 4.200 kilometara na sat kako bi šest sretnika moglo provesti pet minuta u bestežinskom stanju.

Prototip, SpaceShip One, napravio je prvi pokusni let financiran iz privatnih džepova 2004. godine, dosegnuvši 100 kilometara u visinu, piše Times. Umalo tragične posljedice ovog leta nisu pokolebale čelnike kompanije da nastave s daljnjim razvojem komercijalnih svemirskih prometala. Pet godina kasnije, poboljšani nasljednik spreman je za prvu turističku rutu u zemljinu orbitu.

Dvostruko veći od prethodnika, osamnaest-metarski SpaceShip Two će biti pričvršćen na matični zrakoplov koji će ga podići na visinu od 15 kilometara gdje dolazi do razdvajanja. ‘Svemirski brod 2’ tada pali vlastite motore, a hibridni raketni pogon podiže ga za još 110 kilometara, sve do termosfere. Za brzinu veću od 3 maha, zaslužna je mješavina dušičnog oksida i krutog goriva na bazi gume.

Put u svemir trajati će dva i pol sata prilikom čega će putnici moći iskusiti vertikalno uspinjanje pri ogromnoj brzini, bestežinsko stanje i fascinantan pogled na planet iz orbitalnog kuta.

Cijeli projekt koštao je preko 400 milijuna dolara, a iz Virgina poručuju kako je ovo tek početak svemirskog turizma. Neka predviđanja idu i dalje, pa se najavljuje skorašnja mogućnost komercijalizacije orbitalnih letova pri čemu bi se drastično smanjilo trajanje međukontinentalnih putovanja.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.