Photo: Armin Durgut/PIXSELL/ilustracija

KREĆU NACIONALNE NAKNADE! U srijedu isplata po 800 kuna za 3091 korisnika

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Isplata prve nacionalne naknade za starije osobe počinje u srijedu, 17. veljače.

Tako će 800 kuna naknade za siječanj ove godine dobiti 3091 korisnik od čega 64,54 posto žena i 35,46 posto muškaraca.

Za to je osigurano 2.2 milijuna kuna iz državnog proračuna, piše Večernji.hr.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 6822 zahtjeva za isplatu naknade, od čega je još u obradi 1507 zahtjeva koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.), navodi HZMO.

Oni isto tako ističu da ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Neki od tih uvjeta su duljina prebivališta u Hrvatskoj od najmanje 20 godina te iznosa prihoda po članu kućanstva. Novu naknadu mogu dobiti samo osobe koje raspolažu s manje od 800 kuna po članu kućanstva.

Najviše korisnika nacionalne naknade je u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu kao i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Podsjetimo, Zakon o nacionalnoj naknadi stupio je na snagu početkom ove godine, a HZMO je od sredine prosinca počeo primati zahtjeve za isplatu. Rok u kojemu se može zatražiti isplata nije ograničen pa zainteresirani mogu u svakom trenutku skupiti papire i zatražiti isplatu.
Treba napomenuti kako je socijalna pomoć za starije 120 kuna veća, ali su uvjeti za njezino ostvarivanje stroži jer se osim dohotka gleda i imovina primatelja socijalne pomoći. Nacionalna naknada se ne odobrava osobi za koju se procijeni da bi se mogla sama uzdržavati prodajom dijela imovine. Kod svih primatelja koji nešto imaju država uzima založno pravo te se iz te imovine naplaćuje nakon njihove smrti.

 
Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.