fbpx
Ilustracija Apn Screenshot

Koronakriza nije srušila cijene stanova. Prodavatelji i dalje ustrajni u svojim cijenama, a do kredita se sve teže dolazi

Autor: Sanja Plješa

Mnogi su se nadali kako će koronakriza ozbiljno rušiti cijene stanova, no za sada ništa od toga, objavio je Dnevnik.hr.

“Trenutna situacija na tržištu je takva da kupci imaju velika očekivanja o padu cijena. Misle da se to već dogodilo i da će se dogoditi preko noći, dok su s druge strane prodavatelji i dalje ustrajni pri svojim cijenama”, rekla je Antonija Mikišić, agentica za nekretnine.

U Zagrebu se traži od 1400 do 2000 eura po kvadratu na manje atraktivnim lokcijama. Što se ide prema atraktivnijim lokacijama, poput sada Knežije ili Trešnjevke, cijene rastu.


Potres je učinio svoje pa se u centru cijene kreću od 1500 do 3500 eura za novogradnju. U Rijeci su cijene uglavnom od 1200 do 1800 eura, a u Splitu ispod 2000 eura ne može se ništa kupiti.

Banke su pooštrile uvjete za dobivanje kredita. Ne ide to na ruku Dominiku koji čeka priliku za najpovoljniju kupnju stana.

“50, 60, 70 kvadrata. Zavisi kakve će cijene biti. Sad su visoke, ali očekujem da će nešto pasti”, nada se.

Doći će do segmentiranja tržišta

Dubravko Ranilović, direktor agencije i predsjednik Udruženja poslovanja nekrentinama pri HGK kaže kako je za više od 30 posto pao promet.

„U nekim dijelovima Hrvatske čak i 50, 60 posto i to će, naravno, uzrokovati daljnim padom cijena“, kaže Ranilović.
No, kaže, neće sve nekretnine izgubiti na cijeni. Doći će do velikog segmentiranja tržišta.

“Tako da će nekim nekretninama zaista cijena pasti. To se posebno vidi na onima koji su cijene bile nerealne i prije pandemije. Dok će se neke nekretnine vrlo malo korigirati ili će im cijena pasti vrlo malo ili im uopće neće pasti”, kaže Ranilović.

Drugim riječima, kvalitetna novogradnja i dobra lokacija će i dalje biti na cijeni.
“Otprilike nekih 20 do 30 posto. Jer su ljudi otkrili sve benefite vrtova i dvorišta u ovo vrijeme koje nam je prethodilo”, smatra agentica Mikišić.

A to šta nam slijedi preciznije će pokazati jesen. Pitanje je kako će proći sezona, tko će u rujnu mjesecu biti kreditno sposoban, hoće li u rujnu biti runde APN-ovih subvencioniranih kredita ili ne, iako ministar Štromar tvrdi da su sredstva za rujan osigurana. Sve to, kaže struka, igra ulogu, objavio je Dnevnik.hr.

Izaslanstvo Glasa poduzetnika Milanoviću: Više rada, više pravde, manje poreza i potpuna transparentnost

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.