Korona ‘izvitoperila’ ekonomiju: Tečaj dolara više ne ovisi o rastu gospodarstva i kamatnim stopama

Autor: dnevno

Monetarni poticaji bez presedana koje je nedavno predstavila američka središnja banka Fed toliko su “izvitoperili” financijsko tržište da su promijenili način vrednovanja valuta. Naime, valute – posebice američki dolar – sada snažno ovise o kretanju dioničkih tržišta, a ne toliko o makroekonomskim pokazateljima, kao što je godinama bilo uobičajen, piše Poslovni dnevnik.

Kako piše Financial Times, desetljećima su valutni analitičari temeljili svoje analize na predviđanjima ekonomskog rasta i razine kamatnih stopa. U tom kontekstu, što je gospodarstvo neke države bolje stajalo, očekivalo se da će njezina valuta biti snažnija.

Veza više ne vrijedi

Međutim, od prošlog ožujka ta veza više ne vrijedi. Dok svijet klizi u najgoru recesiju u modernoj ekonomskoj povijesti, valute koje su u pravilu najosjetljivije na kretanja ekonomskog rasta sve više vrijede u odnosu na američki dolar.

Od kraja ožujka kada je globalna pandemija zahvatila cijeli svijet do danas australski dolar – valuta koja je ranije bila vrlo osjetljiva na poremećaje u globalnoj potražnji – ojačala je 18 posto prema američkoj valuti. U međuvremenu britanska je funta ojačala 9 posto unatoč teškim pregovorima o Brexitu, rastućoj nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i potonuću gospodarstva.

Podsjetimo, britansko je gospodarstvo u travnju potonulo rekordnih 20 posto, a Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) predviđa toj državi ove godine najveći pad BDP-a među razvijenim ekonomijama, od 11,5 posto. Ben Randol, valutni analitičar Bank of America ističe za FT kako su makroekonomski pokazatelji prestali biti važni nakon serije Fedovih intervencija u ožujku. Umjesto toga, američko dioničko tržište postalo je značajni pokretač vrijednosti dolara.

Veza je obrnuto proporcionalna, kada cijene dionica rastu, tečaj dolara slabi i obrnuto. Analiza Bank of America pokazuje da je korelacija između između cijena dionica i najvažnijih valuta najsnažnija u posljednjih 15 godina. Slobodno se može reći da valutni parovi zrcale kretanja na američkim burzama dionica.




U ČEKAONICI ZA EURO: Uvesti ga što prije kao Grčka ili provesti reforme pa kalkulirati kao Češka i Poljska?

U posljednjih nekoliko mjeseci zaista došlo do neuobičajeno jake korelacije kretanja cijena američkih dionica i tečaja američkog dolara, kaže valutni analitičar Josip Kokanović, no dodaje kako nije siguran prati li dolar dionička tržišta ili su dionice te koje prate tečaj američke valute.




“Naime, u današnjem globaliziranom svijetu sva su financijska tržišta povezana i veća promjena vrijednosti na nekom značajnijem tržištu gotovo uvijek uzrokuje promjene i na ostalim tržištima. Ali jedno je sigurno, monetarna politika američkih Federalnih rezervi je trenutno najvažniji pokretač trendova na burzama.

Radi se o najvažnijoj središnjoj banci na svijetu i najvećem ‘paketu pomoći’ financijskim tržištima koji je ta središnja banka ikada pokrenula. Samo tijekom ožujka i travnja, Fed je u financijski sustav ubrizgao 1,4 bilijuna dolara što je više nego za vrijeme vrhunca financijske krize 2008. i 2009. godine”, ističe Kokanović za Poslovni dnevnik.

Odraz na sva tržišta

Po nekim procjenama, na globalnoj razini će se tijekom ove godine u financijski sustav ubrizgati 6,5 bilijuna dolara, dodaje Kokanović.

“To će se nužno odraziti na sva najvažnija financijska tržišta na svijetu. Mnogi investitori se boje da će ta količina novca dovesti do pojačane inflacije u idućim godinama, stoga kapital ulažu u imovinske klase za koje smatraju da su dugoročno otporne na inflaciju. Neki pri tome odabiru dionice, drugi nekretnine, a treći investicijsko zlato”, ističe Kokanović.

Prema njegovu mišljenju, postojeći trendovi će vjerojatno trajati sve do najave završetka ekstremno labave monetarne politike koja se trenutno provodi u cijelom svijetu, a to “može potrajati još godinama”. Inozemni analitičari ističu da se valute i dionice vrlo rijetko kreću u korelaciji u dužem razdoblju. Posljednji se puta to dogodilo tijekom dvotjednog razdoblja u kolovozu 2014., a prije toga u rujnu 2009. godine. No, tada je globalno gospodarstvo već pokazivalo znakove oporavka.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.