Foto: Anđela Šćepanović

KORČULANSKO MASLINOVO ULJE Dobiveno od sorti Lastovke i Drobnice, iznimno otpornih na sušu

Autor: Sanja Plješa

Među stotinjak europskih zaštićenih proizvoda nalazi se 31 tradicionalan hrvatski proizvod. Zaštićeni europski proizvodi su primjerice šampanjac, feta sir, porto, mozzarella i parmski pršut.

No, što su zaštićeni proizvodi? To su tradicionalni proizvodi neke zemlje, garantiraju kvalitetu, na tržištu postižu bolju cijenu i imaju veliku prepoznatljivost.

“Korčulansko maslinovo ulje” također je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proces zaštite tog naziva započeo je u lipnju 2013. godine, kada je Udruga maslinara Vela Luka podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti naziva “Korčulansko maslinovo ulje”. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2015. donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti čime je naziv “Korčulansko masinovo ulje” postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U lipnju 2015. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti “Korčulansko maslinovo ulje” na razini Europske unije.

Po čemu se to ulje razlikuje od ostalih vrsta maslinova ulja?

“Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda maslina autohtonih sorti Lastovke i Drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80 posto.

Ulje vrhunske kvalitete na što utječu pedo-klimatski uvjeti i ljudi

Na njegovu posebnost utjecali su specifični pedo-klimatski uvjeti otoka Korčule te utjecaj čovjeka.
Naime, kako bi kultivirali brdovite i krševite terene otoka Korčule stanovnici su ih pretvorili u terasasta tla ograđena suhozidima. Na tome se uzgajaju masline, prije svega sorte Lastovke i Drobnice. Visoke dnevne temperature s velikim brojem sunčanih sati na otoku Korčuli pogoduju uzgoju i rastu maslina, posebice navedenim sortama.

Te su sorte iznimno otporne na sušu, a imaju i dugo razdoblje berbe jer se beru od listopada do početka veljače.

“Korčulansko maslinovo ulje” miriši po zelenom plodu i lišću masline. Ima ujednačenu srednje do intenzivnu gorčinu i pikantnost okusa, a to je posljedica većeg udjela ukupnih fenola koji su odgovorni za gorčinu i pikantnost.
To se ulje proizvodi na cijelom otoku Korčuli. Maslinarstvo predstavlja važnu gospodarsku djelatnost na tom otoku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.