fbpx
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

KONZUMIRA IH I SANDRA PERKOVIĆ! Neodoljive neretvanske mandarine: Znate li kako ih prepoznati?

Autor: Iva Međugorac

Najpoznatija hrvatska atletičarka Sandra Perković na društvenim je mrežama objavom prilično aktrativne fotografije promovirala domaće, neretvanske mandarine. “Probaj ti proći dolinom Neretve, a ne kupiti ovo božansko voće. Nije što su naše, ali su najbolje. Neretvanske mandarine”, poručila je Perković  dok se s druge strane u samoj dolini Neretvne mogu čuti savjeti temeljem kojih se s lakoćom mogu prepoznati prave, domaće mandarine.

Naime, prije svega one uglavnom nemaju špicu, što je ujedno jedan od najbitnijih elemenata prepoznavanja. Ako ste kupili mandarine koje u sebi sadrže košpicu tada vjerojatno nije riječ o domaćem proizvodu. U Hrvatskoj se uglavnom konzumira mandarina druge klase, jer onu prve klase trgovci nerijetko izvezu, a prava kvalitetna mandarina izgleda zdravo, žarko je naračanste boje. Prvi su plodovi nešto kiseliji, no s vremenom kako mandarine zriju kako omjer kiseline stagnira, a omjer šećera osjetno raste.

Plodove koji nemaju zdravu boju ili su crni oko peteljke poželjno je izbjegavati, jer su to one mandarine koje su odzelenile prije nego što su dozrijele.

Najslađa mandarina u pravilu je ona kasne sorte kovino wase.

Inače, neretvanska mandarina zaštićeni je izvorni hrvatski proizvod pa kao takva nosi zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije. Procjene kažu da Hrvati godišnje u sezoni potroše oko 20.000 tona ovog popularnog voća koje se desetljećima uzgaja u našim krajevima. Trenutno je na području neretvanske doline odnosno u Opuzenu, Metkoviću i Pločama zasađeno dviše od dva milijuna stabala mandarine, a prvo se ide u berbu ranih sorti, zorice, ichimara i share, a potom i okitse i ruske.

Kvalitetu ove mandarine duguju posebnosti koja proizlazi iz specifičnih okolišnih čimbenika prisutnih iskljućivo u Dolini Neretve, a tome valja dodati i tradicionalne metode uzgoja koje podrazumijevaju sadnju, obvezno gnojenje biljke pa sve do konačne berbe, koja je u posljednjih nekoliko godina sve kompleksnija zbog manjka radne snage.

Premda se u ovom kraju uzgaja podosta sorti mandarina, dodirna im je točka tanka kora koja se s lakoćom odvaja od sočnog mesa voća.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.