Foto: Denis Jerkovic / CROPIX

Konačno dobre vijesti za kupce ove jeseni: Jedno voće iz Hrvatske moglo bi biti jeftinije

Autor: Ivana Jurišić

U trgovinama su se pojavile prve neretvanske mandarine, a u jednom poznatom trgovačkom centru od srijede će se prodavati po cijeni od 0,99 eura.

U sljedeća tri mjeseca uzgajivači će na tržište poslati oko 60.000 tona svježe ubranih plodova.


I dok su građani zadovoljni jer su cijene na početku sezone niže nego što su bile prošle godine u isto vrijeme, uzgajivači iz doline Neretve su nervozni jer otkupna cijena nikad nije bila manja.

Slaba kupovna moć

“Trgovački centri za prvu klasu nude 55 centi za kg, a za drugu klasu oko 30 centi za kilogram”, govori nam Željko Bjeliš, predsjednik Neretvanske udruge proizvođača mandarina.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

“Prosječna cijena za kilogram robe koju proizvođač dobije kreće se od 40 i 45 centi, što je iznimno loša prva cijena. Ta cijena nije rezultat neke ponude i potražnje već je ona više rezultat straha trgovaca da će se mandarine ove godine, s obzirom na veliki urod i slabu kupovnu moć građana, slabije prodavati”, smatra Bjeliš dodavši kako su proizvođači u dolini Neretve ostavljeni na vjetrometini.

“Svatko manipulira s nama. S jedne strane tu su trgovci koji nude nisku otkupnu cijenu, a s druge strane berači čija je dnevnica između 40 i 50 eura. Mi proizvođači smo praktički ostali u sredini i moramo se prilagoditi tuđim, a ne smijemo postaviti nikakve svoje zahtjeve”, dodaje.

Visoki troškovi proizvodnje

O svojim problemima su prije nekoliko dana razgovarali i s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković kojoj su izrazili nezadovoljstvo početnom cijenom.

“Ne bih htio da ispadne da stalno nešto kukamo, ali ove godine će rijetko tko od proizvođača ostvariti nekakav svoj normalan dohodak s kojim bi mogli zadovoljiti svoje životne potrebe kroz narednu godinu. Ministricu smo molili da svakako razmisli o programu pomoći uzgajivačima mandarina jer je cijena koštanja od prošlogodišnjih 23 centa po kilogramu ove godine porasla na 30 centi uključujući i berbu. Brojke ćemo mi ministrici lako dokazati”, kaže Bjeliš.

Sitnije mandarine

U međuvremenu, sada je najvažnije mandarinu obrati i poslati na put. Kako kaže Bjeliš, od 2016. godine nisu imali ovako dobar urod, ali to znači da su i mandarine nešto manje nego lani.
“Plod je ove godine fin, tanke kore, pravilnog oblika, ali je u prosjeku nešto sitniji nego inače. Vjerojatno će se na tržište ove godine najviše, osobito u trgovačkim centrima, pojavljivati te mandarine manjeg kalibra”, ističe.

Preuzeli poznatu hrvatsku tvrtku pa digli plaće radnicima za 240 eura

U dolini Neretve sada je velika gužva. Najviše je radnika iz Hercegovine, ali Bjeliš kaže kako ima i onih koji su došli s Dalekog istoka.

“Uglavnom su zaposleni u centrima gdje se roba pakira i kalibrira”, kaže.
Bjeliš ističe kako su prve mandarine već krenule svoj put prema svim dijelovima Hrvatske i kako će u sljedeća tri mjeseca biti otpremljeno oko 60 tisuća tona.

“Građane bismo samo molili da kad vide da ljudi prodaju svoje mandarine na štandovima širom Hrvatske, neka ih kupe direktno od proizvođača”, zaključuje Bjeliš.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.