fbpx

Kolinda s Udrugom Franak o rješenju problema dužnika

Autor: I.Galešić

Održan sastanak Predsjednice Republike Hrvatske i Udruge Franak.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović održala je sastanak s predstavnicima Udruge Franak. Razgovarali su o osnovnom prijedlogu Udruge Franak u kome se traži konverzija svih kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi. Također je predstavljen i drugi prijedlog kojime se potpuno izjednačavaju dužnici u “švicarcima” s dužnicima zaduženima u EUR-ima, što bi značilo smanjenje glavnice u odnosu na tečaj CHF/EUR prilikom potpisivanja ugovora o kreditu. Predsjednica Republike Hrvatske je s predstavnicima UF-a još razgovarala i o zaključcima dogovorenima tijekom predsjednička izborne kampanje. Između ostalog razgovarali su o:

– Pitanju poštivanja hrvatskog zakonodavstva i pravosuđa od strane državnih institucija, ali i cjelokupne hrvatske javnosti – u slučaju Udruge Franak poštivanje pravomoćne kolektivne presude Visokog trgovačkog suda od strane svih zainteresiranih strana: izvršne vlasti, HNB-a i banaka.

– Prihvaćanju pokroviteljstva međunarodne konferencije o nezakonitim ugovornim odredbama o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF te njena organizacija u suradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama, koja bi se održala u travnju ili svibnju ove godine.


Predstavnici Udruge Franak također su pozvali Predsjednicu RH da stavi na dnevni red problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima, u slučaju sazivanja izvanredne sjednice Vlade.

Osnovni prijedlog Udruge Franak

– Konverzija svih kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi

– Alternativni prijedlog Udruge Franak – potpuno izjednačavanje dužnika u „švicarcima” s dužnicima zaduženima u EUR-ima

– Poštivanje odluke Visokog trgovačkog suda

– Pokroviteljstvo međunarodne konferencije o nezakonitim ugovornim odredbama o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF
Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.