Kolaps države i masovni prosvjedi su im pred vratima!

Autor: Nikica Gović

Države zapadnog svijeta sigurno neće trčati da spase Grke iz ovog gotovo samoubilačkog pohoda. Prvo će ih pustiti nekoliko godina "da se sami pobiju"! Kad se situacija smiri, Grčka će podsjećati na tranzicijsku zemlju koju je poharao rat, bez dijela dugova, ali s neviđenom stopom kriminala i bez funkcionalnih državnih instrumenata.

Bilo je lijepo dok je trajalo, ali mir na brdovitom Balkanu očito je bila prolazna faza jer čim Grčka bankrotira, “bačva baruta” će se opet zapaliti. Službeni bankrot Grčke je samo pitanje vremena, ali neslužbeno je već stigao onog trenutka kad je Europska centralna banka početkom mjeseca rekla da se Grčke državne obveznice ne smiju kupovati! Time je EU zapečatila sudbinu ove “pseudoeuropske” zemlje jer se Grčka tako više ne može zaduživati u inozemstvu.

Sljedeća stepenica u razvoju virusa kojeg se naziva grčkim javnim financijama je propast banaka, a samim time i velikog dijela ušteđevine običnih građana. Virus je već zarazio državnu blagajnu do te mjere da Grčka svoje državne obaveze jednostavno više ne može ispunjavati. Točnije, ono što je ostalo u državnoj blagajni će presušiti negdje oko svibnja, a banke državi neće imati od čega posuditi.

Novac i dalje bježi iz granica!

Tko je imao ikakvu ozbiljniju štednju već ju je izvukao van i pakira kofere za neku stabilniju zemlju EU, no većina onih koji su čuvali novac u banci će ostati bez zadnjeg novčića. Sve države svijeta imaju nešto što se zove “obavezna rezerva”, postotak ukupnog novca koji banka mora u svakom trenutku imati u trezoru. U Hrvatskoj je to 12.5%, dakle jedna osmina ukupnog novca koji su građani i tvrtke pohranili u banke. To znači da kad bi Hrvati masovno počeli izvlačiti svoju ušteđevinu iz banaka, građani bi izvukli jednu osminu, a nakon toga bi banka jednostavno propala. Upravo to čeka i grčke banke jer čim je Syriza došla na vlast, 8 milijardi eura je iz banaka jednostavno nestalo, a takav trend se samo nastavio.

Prošle nedjelje su Grci samo u toku jednog dana podigli iz banaka između 300 i 400 milijuna eura, pa možemo reći da da su banke na izdisaju. No pitanje je hoće li propasti prije onih koji su u njima imali kredite jer kad građanima nestane ušteđevina, a plaće ne budu stizale, banke će im gotovo sigurno uzeti i krov nad glavom!

Kako grčki državni vrh više nema od koga posuđivati, bilo doma ili u inozemstvu, neće imati izbora nego li da obustave sva državna davanja. Ako budu imali sreće i naprave to na vrijeme, plaće u javnom sektoru će se svesti na najniži minimum, ali neće u potpunosti nestati, što će se sigurno dogoditi ako Grci ne počnu odmah s rezovima plaća. Od mirovina, poticaja, socijalnih davanja i sličnih državnih troškova se Grci mogu oprostiti. Od tog trenutka, ako već nisu počeli, kreću građanski nemiri.

Aleksis Cipras sam sebi zabili zadnji “čavao u lijes”!
Ljudi na cesti, puške, baklje i palice u rukama… A to je samo vrh ledenog brijega jer je grčki premijer Aleksis Cipras sam sebi zabio zadnji “čavao u lijes” kad je prijetio Nijemcima da, ako im ne daju novac, budu spremni na to da će im islamistički ekstremisti (kojih, tvrdi Cipras, ima preko 10.000 u samoj Grčkoj) preko Grčke doći pred kućni prag.

Iako ta prijetnja nema veze sa zdravim razumom jer realno, ti fantomski polu-teroristi za koje nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da uopće postoje ne bi uspjeli priječi ni u Srbiju, a EU će sad puno strože kontrolirati tko uopće smije izaći iz Grčke. Gotovo je sigurno da će se Grčku u slučaju formalnog bankrota izbaciti iz eurozone jer države zapada više ne žele da im Grci budu uteg na cijelokupnu gospodarsko-financijsku sliku zapadne Europe, a nakon toga nije isključeno i da će Grci dobiti izgon iz EU.

I dok će baklje buktiti po glavnim trgovima svih većih gradova u Grčkoj, a političari budu bježali iz države “glavom bez obzira”, šalteri državnih službi će biti pusti jer će državni službenici biti u prvim redovima prosvjeda. Kriminal, crno tržište i siva ekonomija u Grčkoj će doživjeti procvat kao nikad do sad, a poslovat će se isključivo s gotovinom. Država će sigurno prijeći na inflatorno financiranje i to u prijevodu znači da će se uvelike tiskati novac u novoj, staroj valuti. No taj novac u inozemstvu formalno neće imati nikakvu vrijednost jer teško da će itko to ima eure prihvatiti zamjenu.
Samo da rata ne bude!

Pozitivna strana priče da za bankrot država vrijedi jedno pravilo koje vrijedi i za osobni bankrot. Dugovi postaju nenaplativi, a to znači da će se Grcima sigurno oprostiti dio duga. Međutim, države zapadnog svijeta sigurno neće trčati da spase Grke iz ovog gotovo samoubilačkog pohoda. Prvo će ih pustiti nekoliko godina “da se sami pobiju”!

Kad se situacija smiri, Grčka će podsjećati na tranzicijsku zemlju koju je poharao rat, bez dijela dugova, ali s neviđenom stopom kriminala i bez funkcionalnih državnih instrumenata. A to je za sve države svijeta još i najbolji scenarij jer svi znamo kako na Balkanu mir ne potraje dugo. Nije neviđeno i da se bankrotirane države rascijepe na više dijelova (Jugoslavija). Nadajmo se da se masovni nemiri koji tek stižu neće preliti i na države u okolici jer bi ovo područje opet moglo postati ratna zona!

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.