Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Koji je najveći problem hrvatskog turizma: ‘Ovo što se kod nas radi je van svake pameti’

Autor: Ivana Jurišić

Nastavlja se rast inflacije u Hrvatskoj. Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da su cijene u rujnu 2023. u odnosu na rujan prošle godine u prosjeku više za 6,7 posto, dok su u odnosu na kolovoz na mjesečnoj razini rasle 0,5 posto.

Na godišnjoj razini uočljiv je rast cijena hrane, za 10,4 posto, iako je u rujnu zabilježen pad od 0,7 posto u odnosu na kolovoz ove godine.


Ponuda niska, potražnja visoka

Ekonomski analitičar Damir Novotny upozorava kako se građani Hrvatske ne trebaju nadati da će cijene hrane uskoro prestati rasti, a dva glavna razloga su pojačana potražnja za vrijeme turističke sezone i nedostatak vlastite proizvodnje.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

“Hrvatska je jedina turistička zemlja Mediterana, ako izuzmemo Crnu Goru, koja nema dovoljno hrane za potrebe turističkog sektora.

Ove godine je u Hrvatsku došlo 14 milijuna turista što je izazvalo jako veliku potražnju za hranom u kratkom roku. Kako Hrvatska ne proizvodi dovoljno vlastite hrane, onda se na taj način koristi koje se ostvare od strane turističkog sektora u velikoj mjeri poništavaju velikim uvozom svega, pa tako i hrane”, kaže Novotny ističući kako nas itekako može brinuti što sve druge mediteranske zemlje imaju više hrane nego potražnje za vrijeme ljetne sezone.

“Tu govorimo o Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj koje su naši direktni konkurenti u borbi za goste. Pogledajmo samo Grčku. Za razliku od Hrvatske, ona nije zabilježila tako snažan rast cijena hrane već je njihova proizvodnja dostatna za cijeli turistički sektor. I ne samo to, oni su i snažni izvoznici”, dodaje.

Pileće meso nam dolazi iz Brazila

Kao veliki problem, ističe nedostatnu proizvodnju voća i povrća.

“Kada hrana prelazi na tisuće kilometara naravno da mora biti skupa. Ovih dana sam imao priliku slušati da većina zamrznutog pilećeg mesa u Hrvatsku dolazi iz Brazila. Iako nisam provjeravao taj podatak, ali je vrlo vjerojatno točan. U javnoj nabavi se gleda samo cijena, pa nije čudno što se pileće meso kupuje iz Južne Amerike, što je van svake pometi”, kaže.

Hoćemo li početi skuplje plaćati plin: Ovako nešto nismo vidjeli od početka rata u Ukrajini
Novotny ističe da Hrvatska mora hitno napraviti sve što je moguće da se aktiviraju agrarni sektori hrane.

“Osobito to vrijedi u turističkim dijelovima Hrvatske koji ne proizvode dovoljno. Upravo u tome leži naš najveći problem i mi nećemo imati smirivanje cijena hrane sve dok se ne poveća proizvodnja, osobito voća i povrća. Troškovi transporta su i pet puta veći nego što su bili prije pandemije i one niske cijene više se neće vratiti”, zaključuje Novotny.

 
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.