Koga štiti AZTN? Zbog dogovaranja cijena kažnjava pekare, a banke i telekomi rade šta hoće

Autor: Damir Grund

Kada su prije četiri mjeseca cijene svojih usluga pokušali uskladiti zagrebački taxi prijevoznici prošli su samo s opomenom od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Tu su i slučajevi međusobnog usklađivanja cijena medijskih kuća kao i telekom operatera. Precizno ujednačenim kamatnim stopama na kredite i banke bude sumnju na kartelsko odruživanje. No, ni jedna od bogatih jakih tvrtki za sada nije kažnjena, a zakon se prelomio preko leđa najslabijih, osječkih obrtnika.

Prva kazna za stvaranje kartela u Hrvatskoj izrečena je prije nekoliko dana osječkim pekarima koji su na sastanku u tamošnjem udruženju obrtnika dogovorili da kruh poskupi na osam kuna. Istovremeno, kada su prije četiri mjeseca istu stvar s cijenama svojih usluga pokušali napraviti zagrebački taxi prijevoznici prošli su samo s opomenom od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Tu su i slučajevi međusobnog usklađivanja cijena medijskih kuća odnosno dogovora oko cijene novina kao i telekom operatera. Precizno ujednačenim kamatnim stopama na kredite i banke bude sumnju na kartelsko odruživanje. No, ni jedna od bogatih jakih tvrtki za sada nije kažnjena, a zakon se prelomio preko leđa najslabijih, osječkih obrtnika.

– Otkrivanje kartela kad su u pitanju veliki poduzetnici ili poduzetnici na prostoru više zemalja puno je teže, jer sudovi takve prijave u najvećem broju slučajeva ruše ako nema čvrstih materijalnih dokaza bez obzira koliko očito bilo da se u nekom poslu dogovarala cijena – kažu u AZTN.

Teško je naime povjerovati da su se u cijeloj Hrvatskoj samo pekari u Osjeku dosjetili dogovarati cijene. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu upozorava da kartelskog udruživanja ima još.

Sumjiva energetika, telekomi i banke

-U prvom redu to su energetika, zatim telekomunikacije i banke, koje zbog posebnih odnosa u društvu obično ne dođu na red. Zatim su to maloprodaja i profesionalne usluge koje su zatvorile ulaz konkurenciji, kao što su javni bilježnici. Monopol, oligopol ili kartel mogu se prepoznati na osnovi ekstra velikog profita, koji konkurencija ne ugrožava. U takvim slučajevima postoji osnovana sumnja o prešutnom dogovoru – upozorava Tica.

Kartel je po definiciji sporazum između poduzetnika koji su međusobni konkurenti na tržištu. Takav sporazum između onih koji posluju na istoj razni proizvodnje ili distribucije može biti formalan (primjerice ugovor) ali i tajni dogovor, jedna ugovorena odredba, ili zajedničko postupanje, čija je svrha isključivanje tržišnog natjecanja između sudionika takvog sporazuma s ciljem da povećanjem cijena ostvare dodatni profit. Članovi kartela ponašaju se kao udruženje, a najčešće se dogovaraju o cijenama, dijele tržišta ili si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju rabate, definiraju opseg proizvodnje i čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima javne nabave, dijele profit, zatvaraju tržište za nove konkurente ili kombiniraju navedeno. Na taj način izravno štete potrošačima kojima ograničavaju cjenovni i kvalitativni izbor, dok sami, budući da se međusobno ne natječu, ne ulažu u inovacije i ne stvaraju novu vrijednost. Pravo tržišnog natjecanja smatra ih izvorom najvećih i najdalekosežnijih posljedica na potrošače, tržišno natjecanje i ekonomiju u cjelini, zabranjuje ih i za njihove sudionike predviđa najstrože novčane kazne.

Traže se pokajnici




U borbi protiv kartela zemlje članice EU, SAD, Kanada i druge primjenjuju tzv. pokajnički program (engl. leniency ili immunity programme) za sudionike kartela koji prvi prijave kartel. Od 27. studenog 2010. kada su na snagu stupile Uredba o kriterijima za izricanje upravno-kaznene mjere i posebno Uredba o kriterijima za oslobođenje ili umanjenje upravno-kaznene mjere AZTN je ovlaštena provoditi pokajnički program za sudionike kartela odnosno predviđa oslobođenje od novčane kazne za sudionika koji prvi obavijesti i dostavi dokaze o postojanju kartela. Takvi se kod banka, telekomunikacijskih tvrtki i sl još nisu našli.

Okvir:




na:I TDR prošao bez kazne

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbila je krajem 2011. inicijativu malih trgovaca da povede postupak protiv Tvornice duhana Rovinj, naglašavajući da TDR nije zloporabio vladajući položaj na hrvatskom tržištu cigareta, kako su tvrdili mali trgovci.

-Podnositelji inicijative nisu predočili konkretne indicije ili dokaze o mogućoj zloporabi – izvijestila je Agencija.

Mali trgovci optužili su TDR da im je putem novih ugovora od početka ove godine nametnuo nove, drastično niže marže koje im ugrožavaju poslovanje. Velik dio njih odbio je nove ugovore i prestao prodavati cigarete TDR-a, nudeći u kioscima samo uvozne.

– Ta je odluka Agencije žalosna. Mislimo kako su se u sve to umiješali lobisti TDR-a i da je odluka donesena pod političkim pritiskom- izjavio je Boris Listeš, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca.

OKVIR (mali)

na: Muž predsjednice AZTN-a Olgice Spevec radi za Todorića

Kada je u lipnju 2012. Ivica Todorić kupio zagrebačku Polikliniku Nemetova na mjesto novog ravnatelja imenovan je Davorin Spevec. Riječ je o bivšem direktoru Zagrebačkog velesajma, koji je u koncern stigao 2007. godine, i to na mjesto izvršnog direktora projekata.

Davorin Spevec je inače suprug Olgice Spevec, predsjednice Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.