Pixabay

KLM i Air France i dalje na hrvatskom tržištu

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Prije izbijanja globalne pandemije Lufthansa grupa bila je dominantna u hrvatskim zračnim lukama.

No u ožujku 2020. Lufthansa je obustavila promet prema zagrebačkoj zračnoj luci te je u ljetnom redu letenja prometovala reducirano prema zračnim lukama na obali.

KLM i Air France prometovale su prema Zagrebu i u ljeto prošle godine kao i prema Splitu i Dubrovniku, dok Lufthanse u Zagrebu nema već gotovo godinu dana. Umjesto nje, Croatia Airlines prometuje na liniji prema Frankfurtu, dok je i hrvatski nacionalni avioprijevoznik suspendirao liniju prema Muenchenu još u studenome, objavio je Croatian Aviation.

Lufthansa je pak najavila kako će s krajem ožujka ponovno obnoviti promet prema Zagrebu iz Muenchena i Frankfurta, da bi svega nekoliko dana kasnije ponovno otkazala sve letove na liniji prema Muenchenu čak do početka svibnja! Tek preostaje za vidjeti što će se dogoditi s linijom Frankfurt – Zagreb s obzirom na to da je do početka redovnih operacija ostalo još mjesec dana, sasvim dovoljno da kompanija otkaže određene ili gotovo sve polaske na kraći period.

S druge strane, priliku nije propustila grupacija KLM – Air France. Potkraj 2020. KLM je objavio kako u veljači uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb, što je bilo optimistično s obzirom na cijelu situaciju, pa su letovi sada dostupni od početka ožujka.

Do realizacije tih letova će i doći, KLM će dva dnevna leta prema Zagrebu imati već od 1. ožujka. U prvom tjednu ožujka KLM nudi 10 direktnih letova tjedno, u drugom i trećem 11, a od 22. ožujka trenutno je u prodaji 14 letova tjedno na ovoj liniji! Kompanija planira dva leta tjedno prema Zagrebu imati sve do kraja listopada. Prvotni plan bio je operirati oba dnevna leta sa zrakoplovom tipa E170, dok je sada na određenim letovima dostupan i zrakoplov većeg kapaciteta, E190.

Air France također planira ponuditi dva dnevna leta između Pariza i Zagreba ovog ljeta, no tek od sredine svibnja. Dok će KLM prometovati gotovo dva puta dnevno prema Splitu, Air France će prometovati i prema Splitu i Dubrovniku. Tu je i niskotarifna Transavia iz iste grupacije koja je prošlog ljeta bila prisutna u gotovo svim hrvatskim zračnim lukama, a prema trenutnom rasporedu isto će biti i u predstojećoj sezoni.




Evidentno je kako je KLM – Air France grupacija u ovoj krizi značajno povećala svoju prisutnost u hrvatskim zračnim lukama, što joj je Lufthansa grupacija na neki način i omogućila, gotovo potpunim povlačenjem s našeg tržišta. Naime, postojale su tek dvije linije Eurowingsa prema Zagrebu te jedna prema Splitu (koja nije prometovala cijele zime), dok je KLM u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana nakratko uveo i liniju Amsterdam – Split. Pitanje je hoće li Lufthansa grupa to dozvoliti, prema svemu sudeći, izgleda da se upravo to trenutno događa.

Za krajnje korisnike, nas putnike, svakako je dobro da su ove dvije grupacije ušle u svojevrsni “sukob” na našem tržištu. U trenutku kada obje grupacije pokrenu veći broj operacija prema hrvatskim zračnim lukama (što će se zasigurno i dogoditi u određenom trenutku ove ljetne sezone), kompanije će morati povoljnim cijenama privlačiti putnike na svoje linije i čvorišta, pitanje je samo tko će u tome biti uspješniji te hoćemo li prema krajnjim odredištima u Europi i svijetu putovati preko Amsterdama i Pariza ili pak Frankfurta, Munchena, Brusselsa ili Beča.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.