Foto : Vlado Kos / CROPIX

Klijenti velike hrvatske banke dobili pismo na kućne adrese: Iznenađeni su i umirovljenici

Autor: M.D.

Dio naknada za usluge Privredne banke Zagreb će od 1. kolovoza postati nešto skuplji. Naime, jedna od najvećih banaka u Hrvatskoj odlučila je podići cijene svojih naknada, iako razloge za ovakav potez nije obrazložila.

PBZ će promijeniti visine mjesečnih naknada za vođenje računa. Tako će vođenje tekućeg računa u eurima umjesto 0,71 do 1,19 eura od sredine ljeta koštati između 0,97 i 1,61 eura. Za tekući račun u eurima za umirovljenike banka će svakog mjeseca umjesto dosadašnjih  od 0,36 do 0,60 eura, uzimati od 0,43 do 0,72 eura.

Vođenje tekućih računa u eurima i stranoj valuti će koštati od 0,97 do 1,61 eura, umjesto dosadašnjih 0,71 do 1,19 eura mjesečno. Ista vrsta računa za inozemne umirovljenike će koštati od 0,71 do 1,19 eura umjesto dosadašnjih 0,43 do 0,72 eura.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Samo jedna naknada jeftinija

Poskupjet će i vođenje žiro računa. Oni će, ako je riječ o računima u eurima biti vođeni po naknadama od 0,58 do 0,96 eura, umjesto dosadašnjih 0,48 do 0,80 eura. Vođenje žiro računa u eurima i stranoj valuti će također biti skuplje. Za većinu građana se naknada podiže s dosadašnjih 0,42 do 0,72 eura na 0,48 do 0,72 eura, a za korisnike inozemnih umirovljenika, vođenje takvih računa će koštati od 0,58 do 0,96 eura.

Banke redovito ‘na sitno’ uzimaju od Hrvata: Evo koliko iznose naknade koje ne možete izbjeći

“Dižu za 2o centi koliko vidim u pismu što sam dobila”, otkrila nam je jedna čitateljica. Iz banke su poručili da rasponi naknada za vođenje računa variraju o tome koliko različitih usluga u sklopu računa klijenti koriste.
PBZ je promijenio i naknade za dio kreditnih transfera preko digitalnog bankarstva. Ovisno o vrsti transakcije, naknade rastu sa 17 na 20 centi, odnosno s 30 na 33 centa. Ali, to nije sve. Pojeftinila je naknada za instant kreditnog transfera putem online bankarstva na transakcijski eurski račun u drugoj banci u Hrvatskoj. Tako će klijenti to plaćati 33 centa, umjesto dosadašnjih 36 centi.

Lani je Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ-a imala neto dobit od 7,7 milijardi eura, što je najbolji rezultat ikada. To je omogućilo Grupi da nagradi dioničare dividendom u iznosu od ukupno 5,4 milijarde eura.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.