fbpx

Kina objavila valutni rat američkom dolaru

Autor: Vladimir Perić/7 Dnevno/ 21. kolovoza 2015.

Najveći jednodnevni pad vrijednosti yuana u modernim vremenima pokrenuo je pad i drugih globalnih valuta prema američkom dolaru, a nafta je odmah tog utorka prošloga tjedna pala na najnižu razinu u posljednjih 6 godina. Burze širom svijeta opet su se snažno zatresle.

Jedna vrlo zabrinjavajuća vijest prošloga tjedna s Dalekog istoka, svakoga je ostavila potpuno iznenađenim. Kina je u utorak, 11. kolovoza, iznenada devalvirala yuan za 2 posto. Nakon tri dana potresa, koji je njihova odluka izazvala na burzama širom svijeta, Središnja banka Kine korigirala je vrijednost yuana još jednom, podigavši mu vrijednost za pola posto, u pokušaju da uvjeri financijska tržišta u stabilnost svoje valute. Što se, zapravo, dogodilo?

Najveći jednodnevni pad vrijednosti yuana u modernim vremenima pokrenuo je pad i drugih globalnih valuta u odnosu prema američkom dolaru, a nafta je odmah tog utorka pala na najnižu razinu u posljednjih 6 godina. Burze širom svijeta opet su se snažno zatresle. DOW je isti dan pao za još 212 bodova, a dionica Applea potonula je za još 5 posto povrh 11 koje je izgubila u posljednjih 6 mjeseci. Dok nezaustavljivo hrlimo prema kritičnim mjesecima za financijska tržišta – rujnu i listopadu – možemo vidjeti kako globalni financijski sustav otkriva svoje slabosti jednu za drugom. Kako stvari stoje ovoga trenutka, zaista nije potrebno mnogo da nas se sve gurne u novu svjetsku financijsku krizu mitskih proporcija. Postoje brojne nove naznake od kojih možemo nabrojati 12 najbitnijih iz proteklog tjedna, od kojih sve upućuju na zaključak da su novi globalni financijski krah i recesija sada još izgledniji negoli proteklog tjedna:

‘Valutni rat’, ‘smrtonosno raskrižje’ i – ‘prodaj!’


1. Devalvacija yuana prošloga utorka doslovce je svakoga uhvatila na krivoj nozi. Reuters izvještava kako je devalvacija yuana pogodila Wall Street i ostala tržišta kapitala jer je potaknula strah od nove runde financijskog ratovanja. Ulje na vatru dodala je i američka središnja banka FED, izrazivši zabrinutost zbog ozbiljnog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

2. Glavni razlog devalvacije yuana je pokušaj Kine da potakne vlastiti izvoz, koji je pao za velikih 8,3 posto u lipnju. Ne treba zaboraviti da i svjetska trgovinska razmjena pada tempom koji je bez presedana još od posljednje recesije.

3. Sada, kada su Kinezi devalvirali svoju valutu, i ostale izvozno orijentirane nacije daju naznake kako bi mogle učiniti istu stvar. Kratak pregled vodećih ekonomskih i geopolitičkih publikacija na internetu od trenutka devalvacije yuana do danas, pokazuje zloslutne naslove članaka koji sadržavaju riječi – ”valutni rat”.

4. Po prvi put u povijesti, 50-dnevni prosjek indeksa DOW pao je ispod njegovog 200-dnevnog prosjeka u protekle četiri godine. To je toliko zabrinjavajući indikator da ima čak i svoje ulično ime među investitorima na tržištu kapitala: ”smrtonosno raskrižje”. Nalazimo se baš na mjestu gdje većina tehničkih signala koje investitori uobičajeno koriste pri donošenju odluka počinju glasno vikati – ”prodaj!”.

5. Cijena nafte pala je na najnižu razinu u proteklih 6 godina. Kada je cijena nafte počela padati krajem prošle godine, mnogi su tvrdili da je to odlična vijest za Ameriku, imajući u vidu Rusiju i njezinu ovisnost o izvozu energenata. Ovoga trenutka više ne misle tako, jer se cijena nafte sada nalazi na razini koja predstavlja istinsku noćnu moru za globalnu ekonomiju, ukoliko ostane tu gdje jest. Ako se prisjetimo što je kralj obveznica Jeff Gundlach izjavio u prosincu 2014. godine, trebali bismo se zabrinuti. Gundlach je tada upozorio na opasnost ukoliko nafta padne na 40 dolara, te najavio čak zastrašujuće geopolitičke potrese ukoliko se to dogodi. Po njegovom mišljenju, nešto je zaista naopako na svijetu, a time nije mislio samo na ekonomiju već i na sve učestalije zveckanje oružjem.

6. OPEC je objavio izvješće u kojem navodi kako proizvode daleko više nafte od prethodnih najava, što bi cijenu nafte, prema procjenama analitičara, moglo dodatno srušiti čak i ispod Gundlachovih 40 dolara za barel. Špekulanti (kockari) na burzama koji se klade na buduće cijene nafte, kupuju i opcije tzv. ”futures”, koje su postavljene na svega 30 dolara za barel.
7. U nedavnom članku u tjedniku 7Dnevno objašnjeno je kako kolaps cijena roba kojem svjedočimo neodoljivo podsjeća na onaj koji se dogodio netom prije pada tržišta dionica 2008. godine. Prošlog utorka, stvari su od lošeg krenule prema gorem kada je cijena bakra zaključena na najnižoj razini u posljednjih 6 godina.

8. Dužnička kriza u Južnoj Americi dobiva na intenzitetu. Brazilske državne obveznice su srušene na svega jednu razinu iznad one koja se kolokvijalno naziva – ”smeće”. Ispitivanje javnog mnijenja u Brazilu pokazuje kako se popularnost predsjednice Dilme Vane da Silva Rousseff survala na jednoznamenkastu brojku.

9. Baš kao i 2008. godine, snažan američki dolar pod veliki je pritisak stavio tržišta u razvoju. Sada, kada se to opet događa, burzovni indeksi na tim tržištima dosegnuli su najnižu razinu u protekle četiri godine, i to ne slučajno točno u prošli utorak kada je Kina izvela svoj kaskaderski potez s devalvacijom yuana.
10. Niti američkim trgovcima ne cvatu ruže. Odnos između zaliha roba na skladištu i prodaje dosegnuo je najvišu razinu od prethodne recesije. To u praksi znači da gomila robe samo leži u skladištima i čeka da je netko kupi, i to u najsnažnijoj ekonomiji svijeta koja se također rapidno usporava.

Preostaje nam samo čekati jesen

11. Kada smo već kod usporavanja, treba napomenuti i kako je potrošnja kućanstava u istoj toj najsnažnijoj ekonomiji svijeta na najnižoj razinu u proteklih nekoliko godina. U ekonomiji koja je u velikoj mjeri ovisna upravo o potrošnji koja se pak uveliko temelji na kreditu, a to je u SAD otprilike 70 posto, ne treba biti previše pametan da se dođe do zaključka kako je recesija zapravo već uzela maha. Kada se uzmu u obzir inflacija, porast cijena, gubitak radnih mjesta i ponuda poslova za minimalnu plaću, činjenica o recesiji ne može se sakriti niti najnategnutijim interpretiranjem statističkih podataka. A kada je najsnažnija ekonomija svijeta na klimavim nogama, tetura i ostatak svijeta!

12. Mnogi radnici širom svijeta osjećaju da se nešto značajno treba dogoditi. Jedan od njih koji radi u kompaniji koja isporučuje rezervne dijelove za teške građevinske strojeve, iznio je podatak da su narudžbe pale ispod najniže razine u 2008. godini koja ih je gotovo otjerala u bankrot. Prema Gallupovom istraživanju, onih koji smatraju da se stvari u ekonomiji pogoršavaju – dvostruko je više od onih koji misle da stvari idu na bolje.

Sve figure na šahovskoj ploči financijskog svijeta savršeno se slažu za početak globalne krize i velike recesije koje bi se trebale dogoditi najesen ili najkasnije do kraja godine, ako trend u globalnim ekonomskim gibanjima ostane nepromijenjen. Ipak, riječ je o vrlo dinamičnom području u kojem je nezahvalno donositi procjene, jer jedan jedini događaj mogao bi okrenuti sreću na drugu stranu. Nažalost, tog jednog jedinog događaja se ne vidi, barem ovog trenutka, nigdje na horizontu, pa nam preostaje samo čekati jesen i pratiti kako se u međuvremenu razmještaju figure u ovoj velikoj igri.

Autor:Vladimir Perić/7 Dnevno/ 21. kolovoza 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.