Foto: Unsplash

Kažnjen poznati hrvatski trgovački lanac: Platit će paprenu cifru, evo i zašto

Autor: Dnevno.hr

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznile su jedan hrvatski trgovački lanac.

Naime, zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom riječki trgovački lanac Plodine kažnjen je s 15.000,00 eura.


Trgovački lanac kojeg vole Hrvati zatvara svoja vrata, radnici u očaju: ‘Duguju nam plaće’

Iz AZTN-a su izvijestili da su pokrenuli upravni postupak po službenoj dužnosti protiv Plodina radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Nametnuli nepoštenu trgovačku praksu

Nakon provedenog postupka, utvrdio je da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse svom dobavljaču svježeg mesa.

Utvrđeno je da su Plodine u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019., izvršavale plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa – junećih polovica – u rokovima duljim od zakonski propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

U AZTN-u smatraju da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale adresate zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Hrvatica iz Njemačke u nevjerici nakon povratka iz dućana: ‘Volim Hrvatsku, ali što je ovo?’
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.