Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

KAUFLANDU STIGLA PAPRENA KAZNA! Nećete vjerovati što su radili

Autor: Iva Međugorac

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila trgovački lanac Kaufland Hrvatska s 1,1 milijun kuna. Kako stoji u priopćenju agencije protiv ovog trgovačkog lanca po službenoj je dužnosti pokrenut ustavni postupak radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u vezi sadržaja i načina provedbe ugovora kojega je Kaufland sklopio s dobavljačem.

Agencija je utvrdila da ugovor kojega je Kaufland sklopio s dobavljačem ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvesmislen način bilo određeno trajanje ugovora. To je protivno o odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu. Uvidom u ugovor kojega je Kaufland sklopio s dobavljačem Agencija je utvrdila da je ovaj lanac s dobavljačem ugovorio rabat na iskoruku za centralno skladište, ali unatoč odrednbi ZNTP-a koja uređuje da na mjestu isporuke svi rizici i odgovornosti za i za poljoprivredni ili prehrambeni proizvod prelaze na trgovca i činjenici da Kaufland ima samo jedno mjesto isporuke – centralno skladište te da troškove prijevoza do ugovorenog mjesta isporuke snosi dobavljač.

Drugim riječima, Kaufland je ovime ugovorio naplatu naknade za dostavu proizvoda izvan ugovornog mjesta isporuke, ujedno ugovorio napladu naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke proizvoda, kao i ugovorio naplatu naknade za usluge koje nisu pružene dobavljašto što je suprotno zakonskim odredbama te predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Vlastite troškove koje je Kaufland trebao snositi nakon isporuke proizvoda na centralno skladište prebacili su na dobavljača, objašnjava se iz Agencije. Utvrđene povrede u ovom postupku trajale od 1. travnja 2018. do 30. svibnja 2019. godine, a radi se o teškim povredama ZNTP-a koje mogu rezultirati kaznama u iznosu do 3.5 milijuna kuna. S obzirom na težinu, opseg, posljedice i vremenski rok te utvrđene olakotne okolnosti Agencija je Kauflandu izrekla upravno-kaznenu mjeru od 1.1 milijun kuna.

AZTN je također radi otklanjanja utvrđenih povreda zabranio Kauflandu svako daljnje prethodno opisano postupanje te mu naložio da u primjerenom roku dostavi dokaz o usklađenju sada važećeg ugovora, kojim će jasno i razumljivo odrediti trajanje ugovora u skladu s ZNTP-om te da u sada važećem ugovoru briše odredbu o rabatu za isporuku na centralno skladište, objašnjavaju iz Agencije u sklopu koje podsjećaju da su pokrenuli ustavni postupak i protiv trgovačkog lanca Spar povodom predstavke jednog podnositelja čiji je sadržaj ukazivao na postojanje indicija za pokretanjem postupka.

Vrlo opasan proizvod u Kauflandu! Hitno van s njime! Povlači se s tržišta




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.