Kardum: Linić nas je zadužio po kamati višoj od Španjolske, zaključite koliki je to uspjeh

Autor: D.G.

Ulagači su se navodno grabili za hrvatske obveznice rekao je Linić što je tvrdi dokaz da stojimo super. Željko Kardum međutim kaže da ulagači kupuju i grčke obveznice premda je zemlja tehnički bankrotirala. A kreditni rejting joj je junk. Pa zašto onda ne bi kupovali i naše?

I prošlog tjedna smo “uspješno plasirali obveznice RH”, a političari su nam objasnili da su uvjeti bili odlični, piše Željko Kardum u svojoj kolumni za Globus.

– Političari su vas svake godine uvjeravali da će već sljedeće gospodarstvo početi rasti, da evo samo što nisu došla velika strana ulaganja, da se javna uprava reformira i da će nezaposlenih biti sve manje, a onda su te sljedeće godine ministar financija Šuker, Dalić ili Linić otišli u Ameriku… i uzeli novi kredit. Politički korektno to se kaže: ‘uspješno plasirali obveznice RH – piše Kardum. Tako je bilo i prošli tjedan, a kako piše Globusov kolumnist, uvijek objašnjavaju kako su uvjeti bili odlični i “da smo mi super” jer da su se ulagači grabili za obveznice.

– I to trebao biti krunski dokaz… za što točno? Pa ulagači kupuju i grčke obveznice! Premda je zemlja tehnički bankrotirala. A kreditni rejting joj je junk. Eto prije mjesec dana restrukturirali su im dug i kupili novih obveznica za više od 100 milijardi eura. Pa zašto onda ne bi kupovali i naše?”, navodi Kardum. U kolumni dodaje i kako su Hrvati za ovaj kredit pristali platiti višu kamatu nego Španjolci. “A za Španjolsku analitičari tvrde da je rizična i da bi mogla postati nova Grčka. Pa sad vi sami zaključite koliko smo mi stvarno ‘super’ – piše Globusov kolumnist.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.