fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

KAPAT ĆE EURIĆI U DŽEPOVE KONOBARA! Stižu dobre vijesti za ovu profesiju: ‘Možete zamisliti kakav je to poticaj radniku’

Autor: Ivana Jurišić

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu koje je najavljeno kako će se napojnice od sada moći plaćati i karticama, do 3.360 eura godišnje bez plaćanja poreza.

“Po svakom izdanom računu će se iznos napojnice prijaviti u sustavu fiskalizacije, a mjesečni iznos prikupljene napojnice će poslodavac iskazivati po OIB-u zaposlenika kroz JOPPD obrazac”, objasnio je jučer ministar financija Marko Primorac.

O novom sustavu oporezivanja napojnica razgovarali smo s Đani Banovcem iz Ceha ugostitelja Dubrovnik koji nam je rekao kako je novi sustav u interesu i radnicima i poslodavcima.


Pozdravljaju novi porezni tretman napojnica

“Posljednje dvije godine mušterije su počele više plaćati karticama, pa su stoga i konobari dobivali manje novaca u napojnicama nego što je to bio slučaj prije korone. S ovim novim sustavom biti će zadovoljniji i konobari jer će moći primiti napojnicu čak i ako mušterija nema gotovinu u džepu”, objašnjava nam Banovac.

Na pitanje hoće li ugostitelji biti spremni na vrijeme prilagoditi svoje POS uređaje, Banovac kaže kako je još puno posla pred njima, ali i kako vjeruje kako će ugostitelji biti spremni.

“Ovaj novi sustav je u interesu i poslodavcima i zaposlenicima. Oporezivanje drugog dohotka je sigurno povoljnija opcija za sve koji sudjeluju u sustavu nego trenutna situacija kada gosti uopće ne mogu platiti napojnicu karticom, što većina njih želi”, smatra Banovac.

Iz Hrvatske obrtničke komore pozdravljaju novi porezni tretman napojnica koji uključuje iznos neoporezivog dijela napojnice od 3.360 EUR, kao i mogućnost kartične naplate iste.

“Na taj način otvara se mogućnost za posljedično značajno povećanje primitaka zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih ugostitelja, ali i osigurava se dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom gospodarstvu i BDP-u”, izvijestili su iz HGK.

Od napojnica zarade cijelu mjesečnu plaću

S time se slaže i Banovac koji kaže da konobari preko ljeta lako mogu zaraditi još jednu mjesečnu plaću samo od napojnica.
“Ako računamo da je plaća konobara u Dubrovačko neretvanskoj županiji između 1.000 i 1.400 eura, onda možete zamisliti kakav je to poticaj radniku. Naravno, koliko će konobar zaraditi od napojnica ovisi o puno faktora, kao što je radi li dnevnu ili noćnu smjenu, radi li na ekskluzivnom ili jeftinijem mjestu, ali u svakom slučaju napojnica je njemu ili njoj veliki poticaj da ostane na radnom mjestu”, misli Banovac.

Neki od konobara s kojima smo razgovarali rekli su nam kako su zabrinuti da će im poslodavci smanjiti plaću nakon što počne oporezivanje napojnica. Banovac kaže kako se ne bi složio s tim.

“Ne možemo sve poslodavce stavljati u isti koš. Naravno, uvijek postoje neki poslodavci koji zakidaju svoje djelatnike, ali na kraju su oni ti koji ispaštaju”, kaže Banovac i dodaje kako je lako zaboraviti da turizam živi od gostiju.
“Turizam je jedan začarani krug u kojem svi moraju biti zadovoljni kako bi sustav funkcionirao – i gost i vlasnik i djelatnik. Mi nikad ne smijemo zaboraviti da ne dajemo samo uslugu već i doživljaj. Vlasnik koji na taj način gleda i na taj način pristupi turizmu sigurno neće imati problema s djelatnicima. Oni će se uvijek vratiti”, zaključuje Banovac.

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.