fbpx
Foto: Grad Dubrovnik

KAOS NA TRŽIŠTU NEKRETNINU: Prodavatelji izgubili smisao za stvarnost, raste razlika između traženih i realiziranih cijena

Autor: Dnevno.hr

Na 33. Forumu poslovanja nekretninama u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) je istaknuto kako je sve izraženiji trend povećanja razlike između tražene i realizirane cijene nekretnine, pri čemu očekivanja vlasnika nekretnina imaju sve manje veze sa stvarnošću.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, je izjavio kako je tržište nekretnina u Hrvatskoj vrlo dinamično, ali i vrlo različito i polarizirano, te da je promet u nekoliko primorskih županija i Gradu Zagrebu tri do četiri puta veći u odnosu na ostatak Hrvatske.

“Postoje dijelovi Hrvatske gdje je promet mali, a cijene nekretnina iznimno niske”, rekao je naglasivši kako ne rastu cijene nekretnina u svim dijelovima Hrvatske.

Upozorio je kako se često govori i piše samo o ekstremnim primjerima koštanja nekih nekretnina, a i da su se objavljivale i neke cijene nekretnina u Zagrebu koje se nikad nisu realizirale.

Objasnio je kako će kvalitetne nekretnine u glavnom gradu ili priobalju uvijek postizati cijenu, ali ima i onih koji neće moći realizirati traženu cijenu, pri čemu se upravo bilježi trend povećanja razlike između tražene i realizirane cijene.

Sve niže cijene građevinskog materijala

Na cijene nekretnina u zadnje dvije godine je osim pandemije, utjecao i potres. Pandemija je utjecala na veliki rast građevinskog materijala, ali Ranilović napominje kako je sada i od samih građevinara čuo kako se situacija smiruje i kako su cijene građevinskog materijala sada niže.

Napomenuo je i da cijena građevnog materijala očito nije jedini uzrok rasta cijene novogradnje, jer, upitao se, kako onda objasniti da u centru Zagreba ima novogradnje po četvornome metru za 4-5 tisuća eura, dok se u sjevernoj Hrvatskoj kvadrat novog stana može kupiti po 1600 ili 1800 eura.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK je izjavio kako je važno da se ‘balon ne napuhuje’, jer osim cijena stambenih nekretnina, ‘napuhuju’ se i cijene zemljišta, pa to onda sve dodatno poskupljuje cjelokupni proces i uzrokuje tako visoke cijene nekretnina”.
Napominje kako se od 2017. godine, kada je započeo novi ciklus rasta nekretnina, stalno bilježi pad prometa, što je posljedica razlika u očekivanjima između prodavatelja i kupaca

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.