Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

KAOS NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Kako se dogodilo da se stari bungalovi na Cresu prodaju za 9.000 eura po kvadratu?

Autor: Dnevno.hr

Lana Mihaljinec iz Udruženja za poslovanja nekretninama pri HGK-u u emisiji Novi dan televizije N1 komentirala je divljanje cijena na tržištu nekretnina te prenapuhane cijene kvadrata na Cresu gdje danas započinje drugi krug dražbe za bungalove u slovenskom naselju Stara Gavza.

Mihaljinec ističe kako cijena od 9.000 eura za više od 40 godina stare bungalove na Cresu, koje uglavnom kupuju imućniji slovenski građani, nije realna.

Objašnjava kako je ovo iznimka od pravila i kako je činjenica što se nekretnine kupuju na dražbi kumovala tako visokim cijenama.

Na pitanje o tome koliko stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj kaže kako je udio stranaca relativno visok na moru, i uglavnom su to kupci iz Slovenije, a nakon njih dolaze Nijemci, Austrijanci…

Segmentirano tržište

Ističe kako je Hrvatska u pandemiji postala vrlo atraktivna jer je blizu, a u posljednje dvije godine pokazalo se zgodno i atraktivno imati kuću s okućnicom koja je još i dobra investicija.

Mihakjinec ističe kako je tržište nekretnina u Hrvatskoj izrazito segmentirano, pa čak i Zagreb trebamo gledati kao skup manjih dijelova gdje cijene izuzetno variraju i na razini kvarta.

U Hrvatskoj je problem mali broj novih stanova što nam pokazuju podaci o broju građevinskih dozvola koji je prošle godine još uvijek bio manji nego u odnosu na 2007.
Na pitanje jesu li subvencije podigle cijene, odgovara da jesu, kao i da je prosječna cijena kvadrata nekretnine oko 3.000 do 3.200 eura po kvadratu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.