Foto: Pixabay

KAMATE NA BANKAMA NIKAD NISU BILE NIŽE! Jesu li narodne obveznice slamka spasa? ‘Ovu inicijativu treba pozdraviti’

Autor: Dnevno.hr

Nakon nekoliko godina čekanja, država će u travnju po prvi put posuditi novac izravno od hrvatskih građana. Umjesto u dionice, građani će svoj novac moći uložiti u tzv. narodne obveznice.

Hrvatski građani u bankama drže oko 35 milijardi eura u depozitima. S obzirom na inflaciju koja je viša od 13 posto i nikad niže kamate na depozite, oni u posljednje dvije godine rapidno gube svoj novac.

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb objašnjava kako je riječ o inicijativi koju treba pozdraviti, piše Dnevnik.hr.

“Građane je dobro educirati da postoje neki drugi oblici štednje koji se ne svode na štednju u bankama i ulaganje u nekretnine”, istaknula je Vizek.

S inicijativom je zadovoljan i premijer Andrej Plenković.

”Ovo je bilo prvo takvo predstavljanje na razini parlamentarne većine, dojam je da je većina kolega sa interesom i naklonošću primila ovu ideju”.

Građani ne vjeruju državi

Što se tiče građana, oni nisu toliko entuzijastični. Ne vjeruju državi, misle da je to nesuvislo i da će se ponoviti po tko zna koji put prevara.




Slab je i entuzijazam među oporbenim investitorima. Tako Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot kaže kako je  koncept narodne obveznice u Hrvatskoj već poznat.

“Naima, mirovinski fondovi ulažu već u obveznice hrvatske Vlade, a to su upravo naši novci”, kaže.

Oduševljena nije ni saborska zastupnica iz redova zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.




”Ja osobno, a posebno nakon svega što smo sad vidjeli, štogod HDZ radi pa da ima i zlato posuto po sebi – ne bih uzela realno”, kaže.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.