Foto: Guliver/Ilustracija

KAKO NAS POTKRADAJU! Državni inspektorat objavio nove brojke, neki digli cijene i 126 posto

Autor: Dnevno.hr

Otkako je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena (5. siječnja), tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, priopćeno je u petak iz DIRH-a.

Inspekcije Državnog inspektorata su do 19. siječnja obavile ukupno 1.145 nadzora. Utvrđeno je kako je u 25,2 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163), utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 659 inspekcijska nadzora, od čega 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima.

Fotografske usluge skočile i 57 posto

U nadzorima tržišne inspekcije utvrđeno je u 87 slučajeva nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

Inspektori su utvrdili kako je prosječno neopravdano povećanje cijena usluga 20 posto, ali u pojedinim slučajevima povećanja doseže i 126 posto.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno povećanje fotografskih usluga od 57 posto, pojedinih frizerskih usluga od 126 posto, usluge privatnog parkiranja od 25 posto, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 posto.

Što se tiče trgovine na malo, prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje od 17 posto za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022. godine, primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnati proizvodi, voda, sok, jaja, konditorski proizvodi, mliječni proizvodi, hrana za životinje, konzervirano povrće.
Bilježi se povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda i to prosječno do 15 posto, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30 posto.

Trećina ugostitelja neovlašteno dizala cijene

Turistički inspektori su u istom razdoblju obavili 486 inspekcijska nadzora od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1 posto) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

U 72.6 posto okončanih inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena, poslovni subjekti su tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora vratili maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31. prosinca 2022. godine.
U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kn).
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.