fbpx
Foto: Dragan Matic / CROPIX

KAKO JE PEPCO KREATIVNOM MATEMATIKOM ODLUČIO NASAMARITI KUPCE: ‘Pa tako svi rade’. Sada im na vrata dolazi inspekcija

Autor: Dnevno.hr

Inspekcija će posjetiti trgovine Pepco kako bi utvrdili je li njihov način dvostrukog iskazivanja cijena zakonit ili nije, potvrdili su nam u Državnom inspektoratu nakon što im je EURO.hr ukazao na Pepcov model preračunavanja valuta.

Pepco je jedna od trgovina koja po niskim cijenama prodaje mješovitu neprehrambenu robu, a na svojim etiketama imaju cijene izražene u više valuta, od eura, preko čeških kruna, hrvatskih kuna i rumunjskih leia budući da se ista roba prodaje na više tržišta. U Pepcu su pojednostavnili dvostruko iskazivanje cijena.

Izveli su ga tako da su cijenu u eurima pomnožili s fiksnim tečajem konverzije od 7,53450 i te tako dobiven iznos ispravno matematički zaokružili na dvije decimale i prelijepili preko stare cijene u kunama. Tako je primjerice kuhinjska rukavica koja je ranije koštala 35 kuna, a na istoj etiketi je pisala cijena od 5 eura dobila novu cijenu u kunama koja iznosi 37,67 kuna, odnosno rukavica je u kunama poskupjela za 2,67 kuna.


Isti princip primijenili su na sve proizvode pa je pakiranje bojica koje je koštalo 18 kuna dobilo novu cijenu od 18,84 kune jer su cijenu u eurima koja iznosi 2,5 eura pomnožili s fiksnim tečajem konverzije, piše EURO.hr.

Kriva država jer tečaj nije povoljniji

U Državnom inspektoratu su istaknuli da je trgovac dužan iznos u kunama naveden u ulaznoj dokumentaciji, odnosno ispravama o stanju robe koje sadrže prodajnu cijenu robe u kunama preračunati u iznos u eurima sukladno odredbama Zakona o uvođenju eura. To bi značilo da su u Pepcu cijenu u kunama s etikete trebali podijeliti s fiksnim tečajem konverzije i tako dobiven iznos prikazati u eurima, što oni nisu učinili.

Državni inspektorat će utvrditi je li Pepco napravio prekršaj preračunavajući cijenu u euru namijenjenu tržištima eurozone u cijenu u kunama kako bi od 1. siječnja imali zaokružene cijene u eurima, a mi smo sljedeći obrazloženje trgovkinje u jednoj o Pepcovih trgovina provjerili kako su preračunavanju kuna u eure pristupili drugi lanci sličnog poslovnog modela poput Pepcova.

Naime, trgovkinja je objasnila da su svi slični dućani preračunali cijene baš kao i oni te da je odgovornost na državi što fiksni tečaj eura nije povoljniji.

Tedi i Kik dobro preračunali cijene

Posjetili su trgovinu Tedi u kojoj su police već prepune božićnog asortimana, a svi proizvodi također uvijek imaju etikete s cijenama izraženim u više europskih valuta. U Tediju nisu preračunavali kao u Pepcu već su cijenu s etikete u kunama podijelili s fiksnim tečajem konverzije i dobili cijenu u eurima koju su prelijepili preko etikete.

Dakle, učinili su upravo suprotno od Pepca, na osnovu preračunavanja po fiksnom tečaju konverzije korigirali su za hrvatsko tržište cijenu u euru, a ne u kuni. Provjerili su preračunavanje i u trgovini Kik gdje su također cijenu u kunama s etikete preračunali u eure i tako iskazali cijenu u obje valute.
Štoviše, Kik ima i listu svojih 30 cijena u kunama koje su preračunate u euro prema fiksnom tečaju konverzije iskazane i u eurima. Na etiketama Kikovih proizvoda inače su ispisane cijene u više valuta, cijena u eurima za neke proizvode zna biti različita ovisno o kojoj zemlji eurozone je riječ pa je njima normalno ono što Pepcu nije, a to je da cijenu u kunama preračunaju u eure.

Kreativna konverzija u eure

Niti u Sinsayju nisu cijenu u eurima prevodili u kune, no tamo smo provjeravajući cijene ustanovili da su neki proizvodi drastično poskupjeli na preljepljenim etiketama koje iskazuju cijenu u obje valute u odnosu na cijene koje su na originalnim etiketama. Primjerice, žičana košara koja na originalnoj etiketi ima cijeni od 29,90 kuna na naljepnici na kojoj je cijena prikazana u dvije valute stoji da košta 44,90 kuna, odnosno 5,96 eura.

U trgovini odjećom New Yorker također su cijenu u kunama preračunali u eure po fiksnom tečaju konverzije ne uzimajući u obzir ranije istaknutu cijenu u eurima koja se odnosi na tržišta eurozone. Pregled tržišta posjećivanjem trgovina rezultirao je zaključkom prema kojem nitko nije preračunavao eure u kune onako kako su to napravili u Pepcu već su svi preračunavali kune u eure onako navodi Državni inspektorat.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.