Foto: Pixabay/ilustracija

KAKO DVIJE LITRE VINA MOGU KOŠTATI 13,99 KUNA? Jesu li to ‘vina u prahu’? Iz ministarstva su nam odgovorili što misle o sumnjivim bocama

Autor: Sanja Plješa

Za vino se govori da je “Božja kapljica”, a stanovnici Hrvatske nakon ručka, vikendima te u posebnim i svečanim prilikama vole popiti čašicu kvalitetnog i vrhunskog vina.

No, police trgovina i trgovačkih centara sve više zauzimaju boce vina sumnjive kvalitete.

Zanimalo nas je tko kontrolira kvalitetu tog vina pa smo poslali upit u Ministarstvo poljoprivrede.

Iz tog ministarstva su nam odgovorili kako “vino koje se nalazi na tržištu Republike Hrvatske, kako iz domaće proizvodnje, tako i ono iz unosa s EU tržišta ili iz uvezeno iz trećih zemalja prolazi kontrole propisane prema zakonskim i podzakonskim EU i nacionalnim propisima koji reguliraju ovo područje prije i tijekom stavljanja na tržište, a za kontrolu vina u našoj zemlji nadležan je Državni inspektorat”.

S obzirom na nisku cijenu takvog vina  – na akcijama možete naći dvije litre za 13,99 kuna! – bez obzira na sumnjivu kvalitetu, boce privlače kupce. Ipak, takvo vino ne može konkurirati domaćim vinarima koji proizvode kvalitetna i vrhunska vina. Iz Ministarstva poljoprivrede su odgovorili kako se “prema cjenovnim kategorijama ne može izravno dovoditi u pitanje kvaliteta, zdravstvena ili druga ispravnost vinskih proizvoda”.

“Cijene na tržištu pod direktnim su utjecajem ponude i potražnje za određenim proizvodima pa tako i za vinom. Na potražnju za nižim cjenovnim kategorijama direktno utječe kupovna moć stanovništva”, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska je dio slobodnog tržišta EU

Zanimalo nas je i tko dopušta prodaju takvog vina sumnjive kvalitete, a iz resornog ministarstva su naglasili kako je “Republika Hrvatska dio slobodnog tržišta Europske unije od dana pristupanja u Europsku uniju”.




“Uvoz proizvoda, pa tako i vina na teritorij Republike Hrvatske i Europske unije reguliran je Europskim i nacionalnim zakonodavstvom. Svo vino koje ulazi na teritorij EU prilikom uvoza prate potrebni prateći dokumenti koji se kontroliraju na samom mjestu ulaska u EU. Za kontrolu pratećih dokumenata pri uvozu u Republiku Hrvatsku, kao jednu od ulaznih točaka u Europsku uniju, nadležno je Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava”, istaknuli su.

Dodali su kako se na hrvatskom tržištu nalaze vina podrijetlom iz Republike Hrvatske, Europske unije te trećih zemalja.

“Za sva vina na tržištu vina jednaka su postupanja unutar okvira za provedbu službenih kontrola propisanih Europskim i nacionalnim zakonodavstvom.  Sukladno odredbi članka 3. Zakona o vinu (Narodne novine 32/19), vino podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda od vinove loze: vino, mlado vino u fermentaciji, likersko vino, pjenušavo vino, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo vino, biser vino, gazirano biser vino, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa, a koje u primjeni u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u Prilogu VII. dijelu II. točkama 1. do 9. te točkama 15. i 16. Uredbe (EU) br. 1308/2013. Detalji vezano za proizvodnju vina mogu se iščitati iz EU Uredbi koje propisuju uvjete vezano za dozvoljene enološke postupke u proizvodnji vina kao i uz nacionalne zakonske i podzakonske propise koji reguliraju područje proizvodnje vina”, naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede.




Što je vino u prahu?

Primjetna je i prodaja tzv. vina koje se dobiva kemijskim procesima iz “vina u prahu”. Iz resornog ministarstva ističu kako se kao “sirovina za proizvodnju vina može služiti isključivo grožđe dobiveno od sorti vrste Vitis vinifera”.

“Nismo upoznati s proizvodnjom vina iz tzv. ‘vina u prahu’, ukoliko se radi o nekom prehrambenom proizvodu nepoznato nam je to prepoznati na ovako naveden način. No zasigurno se ne radi o vinu sukladno definiciji iz Zakona o vinu”, istaknuli su u Ministarstvu poljoprivrede.

“Kao što je prethodno navedeno uvoz vina u Europsku uniju, pa tako i Republiku Hrvatsku, kao njenu punopravnu članicu, reguliran je Europskim i nacionalnim zakonodavstvom te je dopušten uvoz svih proizvoda koji zadovoljavaju odredbe relevantnog zakonodavstva. Pristupnim ugovorom zajamčena je sloboda protoka roba i kapitala pod uvjetima zajedničkog europskog tržišta. Domaći vinari u skladu s tržišnim uvjetima odlučuju o plasmanu svojih proizvoda na tržište te cjenovnoj kategoriji u koju svrstavaju svoja vina čime ujedno sami određuju ciljanu potrošačku skupinu za svoje proizvode“, zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.