‘Kako bi spasio sebe od odgovornosti, Markotić rasprodaje Badelovu imovinu i frizira poslovne rezultate’

Autor: dnevno.hr

Mali dioničari uputili su obavijjest Vladi RH, Ministarastvu gospodarstva i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u kojem su upozorili na brojne nezakonitosti u dosadašnjem poslovanju i zatražili da se ne izglasa razrješnica generalnom direktoru Ivi Markotiću i NO-u, no na skupštini, zahvaljujući glasovanju Države ostali su u manjini.

Udruga malih dioničara tvrtke Badel 1862 nezadovoljna je prezentiranim podatcima na glavnoj skupštini Badela koja je održana sredinom srpnja ove godine. Predsjednik Udruge, Danijel Buntak, oglsio se stoga priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Prema izvješću predsjednika Uprave Ive Markotića moglo se zaključiti kako je tvrtka uspjela ostvariti pozitivne financijske rezultate u proteklom razdoblju iako takvi rezultati ne obećavaju prosperitet tvrtke. Pozitivni financijski rezultati u velikoj su mjeri postignuti rasprodajom Badelove imovine i robnih marki koje bi mogle biti zauvijek izgubljene i na kojima Badel 1862 više ne bi mogao ostvarivati nikakvu dobit. Uprava Badela 1862 u protekloj je godini, kao što je poznato, prodala češkoj Kofoli svoje najpoznatije robne marke bezalkoholnih pića: Inku, Naru i Voćko, a isto tako Radenskoj je prepustila punjenje svjetskog brenda – Pepsija.

U protekloj 2015. godini, prema službenom izvješću, zabilježena je dobit od 12,3 milijuna kuna koja se raspoređuje za pokriće gubitka iz prijašnjih godina, pa dioničari Badela 1862 ni ove godine neće primiti nikakvu dividendu. Pretpostavlja se da je Markotić namjerno rasprodao sve što se moglo unovčiti kako bi Badel zabilježio pozitivne rezultate s obzirom da Uprava kao ni predsjednik uprave – Ivo Markotić već protekle dvije godine za redom, na Glavnim skupštinama, nisu dobili razrješnice. Zahvaljujući pozitivnim rezultatima, koji su ostvareni prodajom Badelove imovine, na ovoj Skupštini Markotić je dobio razrješnicu, ali su ostale nejasne mnoge pojedinosti iz poslovanja ove tvrtke u proteklom razdoblju. Posebno su ostala neodgovorena pitanja o neopravdano velikim troškovima koji opterećuju tvrtku. Opravdano je i pitanje je li Markotić mogao donositi takve poslovne odluke s obzirom da je dvije godine tvrtkom upravljao bez odobrenja za rad koje nije dobio na Glavnim skupštinama.

Na skupštini su mali dioničari iz Udruge Badel – badelovcima uputili zahtjev za očitovanje Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, koji je priložen u zapisnik, vezano za slučaj Badel 1862 i obveze preuzimanja prema Društva od strane dioničara Ante Perkovića, Marijana Ruždjaka, Boženka Loze i Ivana Perkovića. Odlukom HANFA-e nanesena je velika šteta društvu Badel 1862 jer je onemogućeno glasanje malih dioničara koji su činili 40% temeljnog kapitala, na osnovu čega je Uprava mogla donositi štetne poslovne odluke.

Mali dioničari uputili su obavijjest Vladi RH, Ministarastvu gospodarstva i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u kojem su upozorili na brojne nezakonitosti u dosadašnjem poslovanju i zatražili da se ne izglasa razrješnica generalnom direktoru Ivi Markotiću i NO-u, no na skupštini, zahvaljujući glasovanju Države ostali su u manjini.

Badel 1862 d.d., unatoč skromnom, pozitivnom rezultatu tone sve dublje; 2000 dioničara nema nikakva prava, a sve je izglednije da Država koja je većinski vlasnik od 20. kolovoza 2011., a koja, osim neuspješnog restrukturiranja u hodu, nije učinila ništa. Sadašnja tehnička Vlada ovu poznatu tvrtku, prema najavama, najvjerojatnije, sprema za prodaju, čemu će se Udruga malih dioničara najodlučnije suprotstaviti, za što ima podršku svojih članova, kojih je više nego zaposlenika u Badelu 1862.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.