Foto: Pixabay

Kada umirovljenicima sjeda mirovina? HZMO objavio datum isplate isplate, novac stiže ubrzo

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U srijedu 7. lipnja počinje isplata mirovina za svibanj 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Iz HZMO-a obavještavaju korisnike kako se dodatne informacije mogu dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici HZMO-a.

HZMO je također obavijestio i korisnike inozemnih mirovina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj kako će i oni dobiti jednokratno novčano plaćanje koje je dosada bilo rezervirano samo za korisnike hrvatskih gradova.


Pomoć korisnicima inozemnih mirovina

JNP će se isplatiti samo korisnicima mirovina ostvarenih u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za mjesec travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je da ovi korisnici imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

Umirovljenici s inozemnom mirovinom će dobiti pomoć između 60 i 160 eura, ovisno o visini njihove mirovine.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.