Foto: Damjan Tadic / CROPIX

KADA STIŽU VAUČERI ZA GORIVO? Ministar Filipović otkrio kada se Vlada sprema na taj korak

Autor: Dnevno.hr

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je gostujući u Intervjuu tjedna Media Servisa rekao kako su vaučeri kao dugoročna mjera pomoći socijalno ugroženima u planu i predviđeno je da krenu negdje na jesen.

“O detaljima ću govoriti kada za to dođe vrijeme. Situacija je toliko promjenjiva da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sljedeća dva tjedna”, rekao je Filipović.

Na pitanje može li sa sigurnošću reći da će Hrvatska do zime imati dovoljno plina, odgovorio je da će naše podzemno skladište plina biti zapunjeno onako kako je to krizni tim za opskrbu plinom predvidio.

“Donijeli smo odluku kojom se zadužuje HEP da obavi taj dio posla i HEP to radi. Skladište plina se puni i ono će biti zapunjeno na onoj razini koji smo mi odredili do 1. listopada ove godine. Prema tome, usudit ću se reći da sigurnost opskrbe plinom i energentima kod nas neće doći u pitanje”, kazao je Filipović napomenuvši kao je Hrvatska u boljoj poziciji od nekih zemalja zbog LNG terminala na Krku.

Važan igrač u energetici

Iz Vlade su najavili i širenje kapaciteta LNG-a s 2.9 na 6.1 milijardu kubičnih metara plina.

Ministar je objasnio kako Hrvatska u kratkom razdoblju može udvostručiti kapacitete.

“Biti ćemo u situaciji da opskrbljujemo plinom Sloveniju, Mađarsku, ali i Bosnu i Hercegovinu. Da bi se to dogodilo, moramo uložiti u plinovod. Plinacro planirana nekoliko investicija i iskoristit ćemo maksimalno sredstva koja nam stoje na raspolaganju kroz ‘REPowerEU’ plan. Želimo od Hrvatske napraviti energetsko čvorište Europe i želimo biti važan i ozbiljan igrač na novoj energetskoj karti”, objasnio je Filipović.




Na pitanje ljutimo li s takvim najavama Putina, ministar odgovara Vlada mora prvenstveno misliti na Hrvatsku i na hrvatske interese.

“Nama je u interesu postati važan igrač kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe i to je ono na čemu će vlada Republike Hrvatske raditi i ja kao ministar gospodarstva i održivog razvoja. Prema tome učinit ćemo sve da ovu situaciju iskoristimo kako bi nama svima bilo bolje”, zaključio je Filipović.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.