fbpx
Foto: Marijo Basic / CROPIX

KADA ĆE DRŽAVNI INSPEKTORAT U AKCIJU? Vlada je smanjila PDV prije četiri mjeseca, ali potrošači to nikako da osjete na novčanicima

Autor: Dnevno.hr

EU se suočava s najvećom krizom u posljednjih nekoliko desetljeća, a stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima se pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom). Mnoge zemlje se bez obzira na mjere bore sa značajnim rastom cijena, a zbog nezapamćene suše sve se više strahuje da će prinosi u Europi biti smanjeni što bi moglo dodatno povećati cijene hrane.

Podaci EU-a pokazuju da su male šanse da će se u bliskoj budućnosti dostići prijeratna razina od pet milijuna tona žitarica izvezenih iz ukrajinskih luka svakoga mjeseca. Suočena s mogućom nestašicom hrane, Europska komisija počinje ublažavati ekološke propise, koji su ranije bili nametnuti poljoprivrednim dobrima, kako bi se omogućila veća proizvodnja hrane.

Austrija se složila s prijedlogom Europske komisije o produljenju korištenja ugra za poljoprivrednu proizvodnju do kraja 2023, a njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir predložio je da se poljoprivrednicima omogući korištenje većeg dijela njihove zemlje za uzgoj žitarica, s obzirom na nestašice na svjetskom tržištu. Francuska je također, suočena s najgorom sušom, aktivirala kriznu radnu skupinu za ublažavanje posljedica.


S visokim cijenama hrane muče se i u Španjolskoj. Njihovo udruženje potrošača i korisnika (OCU) upozorilo na porast cijene potrošačke košarice od 15, 2 posto na godišnjoj razini, koje posebno pogađa kućanstva s nižim prihodima.

Više cijene hrane zabilježene su i u Hrvatskoj, čija Vlada je u travnju smanjila PDV na energente te sanitarne i prehrambene proizvode nastojeći ublažiti učinak sadašnjih visokih cijena.

Usprkos smanjenu PDV-a nije došlo do pada cijena, zbog čega je Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) nekoliko puta pozvala Državni inspektorat da provede kontrole cijena hrane.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.