fbpx

JESTE LI PROBALI SARMU OD OGULINCA? Ogulinsko zelje puno C vitamina jede se tijekom cijele godine

Autor: Sanja Plješa

Među stotinjak europskih zaštićenih proizvoda nalazi se 31 tradicionalan hrvatski proizvod. Zaštićeni europski proizvodi su primjerice šampanjac, feta sir, porto, mozzarella i parmski pršut.

No, što su zaštićeni proizvodi? To su tradicionalni proizvodi neke zemlje, garantiraju kvalitetu, na tržištu postižu bolju cijenu i imaju veliku prepoznatljivost.

Nakon Krčkog pršuta i Baranjskog kulena, zaštićeno je i Ogulinsko zelje.


U čemu je posebnost tih proizvoda? Autohtoni prehrambeni proizvodi imaju u sebi priču o tradiciji, kulturi i povijesti naroda, a prepoznatljivi su kao i kraj iz kojega dolaze. Kako bismo ih zaštitili od nestajanja ili krivotvorenja, nastojimo ih sačuvati, a jedan od načina je oznakom zaštićenog hrvatskog proizvoda. Ta oznaka u sebi ima oznaku zemljopisnog podrijetla ili izvornosti.

Jedan od takvih proizvoda je Ogulinsko zelje, puno C vitamina. U jesen, uobičajeno je na poljima u okolici Ogulina brati zelje ili kupus. Uobičajeno se ono bere ručno, a svaka glavica se pomno pregledava i razvrstava. Glavice zelja koje imaju neoštećene listove, kisele se cijele, a ostale se režu. Nakon branja zelje se pakira i vozi u takozvane bazene gdje počinje postupak kiseljenja.

Iz godine u godinu raste proizvodnja Ogulinskog zelja, a prošle godine je bilo proizvedeno oko 300 tona te namirnice.

U ogulinskom kraju, svake se godine sadi autohtona sorta ogulinac od kojeg se proizvodi kiselo zelje pod zaštićenim nazivom Ogulinsko zelje.

Ogulinac je poznat po tome što ima sve karakteristike ogulinskog tla, vode i mikroklime. Ogulinsko zelje ima iznimno tanak list, oble glavice, a okus mu je gorkast i hrskav. Sve su to karakteristike koje ga razlikuju od ostalih vrsta zelja.

Iako je uobičajeno da se zelje nađe na jelovnicima u zimskom razdoblju, Ogulinsko zelje se može jesti tijekom cijele godine.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.