fbpx
Foto: Pixabay/ilustracija

JESTE LI PRIMIJETILI OVU POJAVU U SVOJEM DOMU? Reagirajte što prije, zdravlje bi vam moglo biti ugoženo

Autor: Promo

Pojava vlage ili plijesni u vašem domu može postati ne samo estetski već i zdravstveni problem. Ljudi često ne znaju kako izaći na kraj s ovim problemom, iznad glave imaju mnoga pitanja koja ih muče, a mi donosimo pet najčešćih pitanja s kojima se suočavaju.

1. Zbog čega može doći do stvaranja vlage u stanu/kući?

Vlažnost zraka u prostoru se povećava ako nema adekvatne ventilacije zraka prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Neke od najčešćih aktivnosti koje povećavaju vlažnost zraka u kućanstvu su tuširanje i kupanje, sušenje rublja te kuhanje, kao i prisutnost biljki, kućnih ljubimaca, pa i samih ljudi. Isto tako, jesen je doba kad je vlaga u zraku najveća pa i to utječe na stanje unutar doma.

Plijesan, osim što je estetski problem, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme

 


Naime, većina nas funkcionira na način da provjetravanjem prostorija nastojimo pročistiti zrak u životnom prostoru, ali takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga te stvaranje plijesni u jesen i hladnoća zimi.

Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, prostor ne “diše”, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru. U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzat se skuplja na površinama, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni.

2. Koje prostorije u našem domu su u najvećoj opasnosti od stvaranja vlage?

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni.

3. Koliko je bitan dobar ventilacijski sustav?

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

Ugradnjom ventilacijskog sustava omogućujete protok zraka unutar doma te time sprječavate nastajanje vlage i plijesni dugoročno

4. Što znači pametna kontrola ventilacijskog sustava?

Decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Regulacija na takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. Skraćeno rečeno – sustav automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO2 te time omogućuje kvalitetniji zrak i time i život.

Automatska kontrola razine vlage i CO2 unutar prostorija

5. Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav?

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.
Ključne prednosti LUNOS ventilacijskih sustava

• Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni
• Jednostavna instalacija – novogradnja i starogradnja
• Uređaji za povrat topline učinkovitiji od 90%
• Izuzetno niski operativni troškovi
• Antialergijski filteri- sprječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana
• Stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline
• Moderan dizajn i laka upotreba

Krešo i njegova obitelj napokon uživaju u svom domu bez vlage i plijesni

 
Za više informacija posjetite našu web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite na 01 4816 581.

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.