fbpx

JESTE LI IZNENAĐENI? U Gospiću se proizvode mobilne kućice, burobrani i tortilje

Autor: Sanja Plješa

Nekadašnji industrijski kompleks bivšeg PPK Velebit u Gospiću kojeg karakteriziraju impozantni silosi i skladišni prostori, desetljećima je propadao, dok su potencijalni ulagači odustajali od pokretanja proizvodnje.

U današnje doba, slika se mijenja na bolje i proizvodni pogon počele su koristiti dvije tvrtke različitih djelatnosti.

Otvorena su nova radna mjesta u proizvodnji s ciljem daljnjeg širenja. Riječ je o tvrtkama Plastruktor i Komarna koje su uložile novac i vrijeme da se stanje u zapuštenom kompleksu dovede u red.

Na silosu je izmijenjena sva stolarija, očišćeni prostori, uređen okoliš te su skladišni prostori stavljeni u funkciju. Vlasnici tvrtke Plastruktor, Varaždinci Josip i Monika Šincek se u poduzetničkim vodama nalaze već dvadesetak godina. Tvrtka trenutno zapošljava 12 radnika a završetkom investicijskog ciklusa taj broj bi se trebao povećati na 30 zaposlenih.

Glavni segment poslovanja odnosi se na proizvodnju burobrana i bukobrana te mobilnih kuća od recikliranih materijala za što su supružnici Šincek, na najstarijem europskom sajmu inovacija u Nurnbergu osvojili zlatno odličje u kategoriji, posebnu nagradu organizatora sajma te Grand Prix europske asocijacije inovatora.
Prva mobilna kuća je nedavno isporučena iz Gospića u Petrinju, kao donacija za obitelj koja je ostala bez smještaja zbog potresa.

Osim ove investicije u drugom dijelu kompleksa, uz Bilajsku ulicu, poduzetnik iz Splita, vlasnik tvrtke Komarna, Sandro Babić ulaže u prehrambenu industriju, pogon za proizvodnju tortilja  koji bi trebao zaživjeti u sljedećem razdoblju. Svi radovi se odvijaju prema očekivanoj dinamici, a prema riječima vlasnika uskoro će se na policama trgovina naći i prve tortilje proizvedene u Gospiću.
Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša sa suradnicima su obišli pogon, a poduzetnici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s gradonačelnikom i stručnim službama Grada Gospića koji su im cijelo vrijeme bile na raspolaganju.

Pokretanjem ova dva projekta nekadašnji kompleks PPK Velebita bit će nakon 30 godina opet u funkciji,  a ako se ostvare svi planovi Gospićani bi mogli uskoro dobiti i novi ugostiteljsko-turistički sadržaj na vrhu silosa koji će zasigurno biti atrakcija.

“Primjer je ovo vrlo dobre prakse privlačenja investitora, a u Gradu Gospiću tek će se otvoriti  nova radna mjesta u proizvodnji kad se oba pogona u potpunosti stave u funkciju i bit će to smjer na kojemu će Grad Gospić u sljedećem razdoblju inzistirati”, istaknuo je Starčević.
Dodao je kako je otvaranje radnih mjesta u proizvodnji jedini održiv način demografske obnove.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.