Foto: Pixabay

JEDNI SU OD RIJETKIH KOJIMA PANDEMIJA NIJE NAŠTETILA: U prvih pet mjeseci izdano 4.391 odobrenja za građenje, što je rast od 21,3 posto

Autor: Ivana Jurišić

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako se dobre vijesti za građevinarski sektor nastavljaju. Podaci pokazuju kako je obujam građevinskih radova u svibnju zadrćao dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9 posto.

Trend godišnjeg rasta obujma građevinskih radova traje kontinuirano od lipnja 2020. dvanaesti mjesec zaredom. Prije toga, dvoznamenkasti rast obujma građevinski radova zabilježen je zadnji put u prvim mjesecima 2019. U svibnju je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+18 posto) i od izgradnje na ostalim građevinama (13 posto godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 17,1 posto u odnosu na svibanj 2020.

Posljedično, kumulativno u razdoblju od siječnja do svibnja 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 12,4 posto.

U prvih pet mjeseci je izdano 4.391 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 21,3 posto. Od toga, 3.639 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Ovakva kretanja u skladu su s očekivanjima te se očekuje da će i u nastavku godine, uz početak gospodarskog oporavka, upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom neće imati značajniji negativan utjecaj.

Naime, upravo je građevinarstvo zabilježilo najsnažniju stopu rasta u prvom tromjesečju (+8,8 posto godišnje) te je tako pozitivno pridonio BDP-u, ublažavajući ukupne negativne trendove u gospodarstvu, a sličan obrazac kretanja očekujemo i u pokazateljima kretanja gospodarstva u drugom tromjesečju.

Daljnji rast u ovoj godini trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu (financiranu iz fondova EU) i tržište nekretnina. Očekivanja pretpostavljaju da će glavna turistička sezona biti relativno uspješna, a poslovni i potrošački optimizam u uzlaznoj putanji. Nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje osim okruženja niskih kamatnih stopa podržan je nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.