Foto: Marija Dejanović, TZ grada Nina

JEDINSTVENA GASTRO MANIFESTACIJA Započinje 19. Ninska šokolijada

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Turistička zajednica grada Nina i ove godine poziva sve zainteresirane čuvare baštine – šokolare da se prijave do 30. siječnja za sudjelovanje na jedinstvenoj međunarodnoj gastronomskoj Ninskoj šokolijadi kojom se obilježava taj važan brend u gradu Ninu.

Što je zapravo šokol?

Taj jedinstveni suhomesnati proizvod prepoznatljivog okusa od davnina se proizvodi isključivo u ninskom kraju. Za njegovu su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i biljem aromatizirana ninska bura.

Svinjska vratina najprije se stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova.

Svi koji su zainteresirani da svoje škole predstave na toj gastro manifestaciji mogu se prijaviti na tel. 264 280, na mobitel 091 766 35 74 ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina. Vještina pravljenja šokola po svojoj je osobnosti nematerijalna kulturna baština. Kako samozatajne, jedinstvene, izrazito kvalitetne i rijetke delicije ima jako malo još je uvijek potrebno učiniti puno truda da se ova tradicija dalje čuva i nastavi.

Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika odnosno najboljeg šokolara ili šokolarice planirana je 18. srpnja, a naravno da će biti prilagođena epidemiološkim mjerama.

Uz poziv, iz Turističke zajednice grada Nina upućuju javnu zahvala svim dosadašnjim natjecateljima koji su sa svojim obiteljima očuvali vještinu izrade šokola to važno nematerijalno kulturno dobro ninskog kraja.




 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.