fbpx
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

JEDAN STE OD BROJNIH GRAĐANA KOJI NEMA PRAVO NA MIROVINU? Ipak imate pravo na 800 kuna od države, saznajte koji su uvjeti

Autor: Dnevno.hr

Mirovina za najstarije i najsiromašnije je nešto što se dugo najavljivalo, da bi 17. veljače ove godine prvi korisnici dobili tu mirovinu. U prvoj isplati 800 kuna nacionalne naknade za starije osobe dobio je 3091 korisnik (64,54 posto žena i 35,46 posto muškaraca), iako je ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović najavljivao kako očekuje da će u prvoj godini biti nešto manje od 20.000 onih koji će koristiti pravo na tu naknadu.

Nažalost, to se nije dogodilo. Zahtjev za naknadu zaključno sa 7. rujnom predalo je 10.116 ljudi, piše Dnevnik.hr. Najviše u Zagrebu, Osijeku, Splitu te Vukovaru. No nije svima odobrena naknada. U kolovozu je isplaćena za 5284 osobe. Nekima je zbog neispunjavanja kriterija odbijena, dok su neki zahtjevi još uvijek u obradi.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) kažu da su dovoljno učinili na promociji nacionalne naknade za starije osobe s kojom su započeli u prosincu prošle godine.

 

Napravili sve što možemo

 

Napominju kako su u svrhu promocije koristili sve dostupne komunikacijske alate i kanale, od medijskih objava i osiguranja gostovanja predstavnika HZMO-a u radijskim i TV emisijama. Nadalje, informacije o tome redovito se objavljuju na vlastitim kanalima (internetska stranica i društvene mreže), a u svim poslovnim jedinicama HZMO-a diljem Hrvatske zainteresirani građani dodatno se mogu informirati osobno, telefonom ili putem e-pošte. Dodatno su tiskani informativni letci i plakati dostupni u svim službama/uredima/ispostavama HZMO-a, centrima socijalne skrbi diljem RH, Crvenom križu te u biskupijama Hrvatskog Caritasa radi što bolje informiranosti starijih osoba koje žive na izoliranim područjima kako bi im, osim njihovih bližnjih, i socijalni radnici kao i volonteri mogli prenijeli potrebne informacije i pružiti pomoć kod podnošenja zahtjeva.

I zbog čega onda tako malo ljudi prima naknadu kad je čak i ministar očekivao da će broj onih koji će je dobiti biti skoro četiri puta veći? Mnogi analitičari upozoravaju kako su uvjeti za postizanje nacionalne naknade za starije osobe preteški i da su zbog toga nedostupni većini hrvatskih građana kojima je ta pomoć potrebna, a za koje se pretpostavlja da ih je više od 60 tisuća.

Naime, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.
 

Pravo na naknadu od prvog dana

 

Uz taj uvjet moraju biti ispunjeni drugi zakonom propisani uvjeti, a to su da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800,00 kn, da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi i da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.
Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.
Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani, što je vjerojatno veliki problem starijim građanima koji su informatički nepismeni i koji su zbog niskih primanja nemaju mogućnost podnijeti zahtjev.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.