fbpx
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

JE LI UVOĐENJE EURA GOTOVA STVAR? Stručnjak jasno i glasno rekao ono što se premijer i ministri boje reći

Autor: Ivana Jurišić

Cijene nafte na svjetskom tržištu prošlog tjedna opet su išle gore. Osobito je loša situacija bila na američkom tržištu gdje je nafta skočila 2,5 posto. Što to znači, najbolje znaju vozači koji već s  nervozom čekaju utorak i nove cijene goriva. Iako još uvijek ne znamo hoće li cijene rasti, s obzirom na rast cijena nafte, lako je zamisliti kako će rezervoar benzina od sutra biti još skuplji. A sa skupljim benzinom, kreće lančana reakcija poskupljenja. Od hrane, odjeće, usluga, energenata, ništa nije izuzeto od poskupljenja.

Znači li to da će inflacija koja je sada na rekordnoj razini od 9,4 posto biti još i viša? Budući da nas guverner Vujčić i ministar financija Marić u posljednje vrijeme upozoravaju kako ovo nije vrhunac, već se on može tek očekivati, izgleda da bi moglo biti upravo tako.

Iako Hrvatska troši milijune na pripreme ua ulazak u eurozonu, brojke o inflaciji nam ne idu u prilog. Iako se Hrvatska dugo vremena držala prosjeka EU, posljednja dva mjeseca rastemo brže od nje te smo se sada dva postotna boda udaljili od prosjeka. Da bi Hrvatska ušla u eurozonu, mora ispuniti kriterije koji su jasno propisani Ugovorom iz Maastrichta iz 1992. Navedeni kriteriji odnose se na stabilnost cijena, održivost javnih financija, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. S rastućom inflacijom, kriterij stabilnosti cijena postaje sve veći problem. Kako inflacija ne smije biti veća od 1,5 postotna boda od prosječne inflacije u tri zemlje EU s najpovoljnijom stopom, Hrvatska je sada u problemima. U travnju su najnižu stopu imale Malta, Finska i Francuska. Malta 4,9 posto, Francuska 5,4 posto i Finska 5,6 posto. Njihova prosječna inflacija u travnju je iznosila 5,3 posto, što je 4,1 posto manje od inflacije u Hrvatskoj. Da bi Hrvatska ispunila uvjet o stabilnosti cijena, njezina inflacija po tom pravilu ne bi trebala biti viša od 6,8 posto. Hrvatska je inflaciju ispod 6,8 posto zadnji put imala u veljači kada je zabilježena brojka bila 6,3 posto.


Politička odluka

Iako se još uvijek čeka izvješće Europske komisije, stvari više nisu tako jednostavne kao što su bile. O tome smo razgovarali s ekonomskim analitičarem Damirom Novotnyjem.

“S ovim novim podacima ne možemo biti baš sigurni da će Hrvatska uvesti euro 1. siječnja, 2023. godine, kao što nam se govori, ali ja vjerujem da to sad politička odluka i da će se kriteriji mijenjati”, objašnjava Novotny.

“U ovom trenutku teško je sa sigurnošću reći kakvu će odluku donijeti Europska komisija, ali je važne napomenuti da su kriteriji ipak fleksibilni, osobito u vrijeme kada cijelu eurozonu trese inflacija”, zaključuje Novotny.

 

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.