AP Photo/Alex Brandon, File/Guliver

JE LI SE ZAPAD ZAUVIJEK IZGUBIO? ‘G7 mora braniti svoje interese, ali više ne može vladati svijetom’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ekonomska dominacija “G7” i svijeta predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama je povijest, tvrdi kolumnist Financial Timesa Martin Wolff i napominje da, iako je G7 još uvijek najmoćniji ekonomski blok na svijetu, njegov udio u svjetskom gospodarstvo u posljednjih dvadesetak godina stalno pada.

Dok je prije 20 godina udio njihove ekonomije bio 44 posto, sada je pao na samo 30 posto. U isto vrijeme, udio Kine je porastao sa sedam na 19 posto.

Kina je danas gospodarska velesila koja je svojom inicijativom “Pojas i put” ili “Novi put svile” postala veliki investitor (i kreditor) u zemljama u razvoju, daleko važniji ekonomski partner od G7.


Na sastanak pozvali Indiju i Brazil

Jedna od tih zemalja je i Brazil. Iako je predsjednik Lula da Silva prisustvovao nedavnom summitu G7 u Japanu, kineski utjecaj se više ne može ignorirati.

G7 ima ambiciju približiti se pojedinim državama, što su pokazali na upravo završenom sastanku u Hirošimi. Na sastanak su pozvali Brazil, Indiju, Indoneziju, Vijetnam, Australiju i Južnu Koreju, ali to je zanemarivo u usporedbi s 19 zemalja koje žele u BRICS.

“BRICS je na putu da postane relevantna svjetska organizacija, a njegove članice ujedinjene su u nastojanju da ne ovise o hirovima SAD-a i njegovih saveznika koji su dominirali svijetom posljednja dva stoljeća. Uostalom, koliko dugo može G7 će se i dalje tako ponašati ako se ima u vidu da okuplja samo deset posto svjetske populacije, piše Wolff u najnovijoj kolumni za Financial Times.

Još je veće pitanje, dodaje Wolff, kako će se u ovim novim uvjetima upravljati globalnom ekonomijom i mogu li MMF i Svjetska banka i dalje biti bastioni moći G7 u sve podijeljenijem svijetu.

Pred zemljama G7 veliki su problemi i pitanja na koje treba odgovoriti, a neka od najvažnijih su kako i kada će dobiti potrebne nove resurse te kako će se uskladiti s organizacijama koje su stvorile Kina i njezini saveznici.

Ostatak svijeta se ne obazire na Ukrajinu

Wolff se pita ne bi li bilo bolje priznati realnost golemog pomaka ekonomske moći u svijetu i tome se prilagoditi, posebno imajući u vidu da Kina neće nigdje nestati.
Što se tiče Ukrajine, Wolff ističe kako je to isključivo borba Zapada jer većina svijeta ima neke druge brige. Stoga je Zapad taj koji će odrediti opstanak Ukrajine.

“G7 mora braniti svoje vrijednosti i svoje interese. Ali on više ne može vladati svijetom, iako će sudbina svijeta biti i sudbina članova grupe. Ponovno se mora naći put za suradnju”, zaključuje Wolff u svom tekstu.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.