fbpx
Foto: Pixabay

JE LI POLJSKA NAŠLA ‘LIJEK’ ZA INFLACIJU? Divljanje cijena obuzdavaju smanjenjem poreza na gorivo, struju i plin

Autor: Dnevno.hr

Vlada u Varšavi je zbog najviše inflacije u 20 godina, javnosti predstavila plan od 2,14 milijarde eura. Naime, u listopadu je u Poljskoj zabilježena inflacija od čak 6,4 posto, što je među najvišim stopama u EU. Gore od Poljske su samo Rumunjska, Mađarska, Estonija i Litva.

U sljedećih pet mjeseci poljska vlada će tako nižim porezima i novčanom pomoći svojim građanima nastojati olakšati rastuću inflaciju s kakvom se ova država nije suočila već više od dva desetljeća.

Prošli tjedan na konferenciji za novinare Vlada Mateusza Morawieckija je predstavila plan vrijedan 10 milijardi zlota (2,14 milijardi eura), koji se odnosi na snižavanje trošarina i poreza na benzin na pet mjeseci, počevši od 20. prosinca, na minimum koji dopušta Europska unija.

Plan uključuje i smanjenje PDV-a na struju i plin na tri mjeseca, počevši od siječnja sljedeće godine.

Jednokratna pomoć za oko pet milijuna kućanstava

Tako će se u razdoblju od siječnja do ožujka sljedeće godine PDV na plin smanjiti s 23 na 8 posto, a PDV na električnu energiju bit će smanjen na pet sa 23 posto u istom razdoblju.

Vlada planira financijski pomoći kućanstvima. Visina pomoći ovisi o prihodu, a biti će isplaćena sljedeće godine u dvije rate. Zbog viših cijena hrane, isplatiti će se i jednokratna pomoć za oko pet milijuna kućanstava.

Premijer Mateusz Morawiecki je na konferenciji rekao kako će vlada odlučila poduzeti konkretne mjere kako bi amortizirala udarac jače inflacije.

Poljaci su sve zabrinutiji zbog povećanja troškova hrane, plina i struje koji opterećuju budžet kućanstva i smanjuju kupovnu moć, a Reuters navodi kako je središnja banka sporo reagirala jer je tek u listopadu počela pooštravati monetarnu politiku i podigla glavnu kamatnu stopu na 1,25 posto ranije ovog mjeseca.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.