Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Je li Plenković pobijedio velikog neprijatelja hrvatskog naroda: ‘Svaka mu čast, bilo je i vrijeme’

Autor: Ivana Jurišić

U prvih devet mjeseci ove godine banke u Hrvatskoj su poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 milijuna eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je u srijedu objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

“Poslovanje kreditnih institucija u prva tri tromjesečja 2023. rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,1 milijardu eura. Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2022. Prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1,0 posto na 1,9 posto, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 8,2 posto na 16,9 posto”, izvijestila je HNB.

U cijeloj toj situaciji ističe se jedan potez Vlade Andreja Plenkovića kojeg neki analitičari jako hvale.

Sporo prilagođavaju kamate

Podaci pokazuju da je svih 20 banaka u Hrvatskoj koliko posluju u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci poslovalo s dobiti. Ipak, banke nisu odlučile dio rekordne dobiti preliti na džepove građane jer Hrvati, usprkos rekordnim depozitima na bankama i dalje uživaju neke od najnižih kamatnih stopa na štednju u EU.

S time se ne slaže Luis de Guindos, potpredsjednik Europske središnje banke (ESB), koji je u nedavnom intrevjuu za belgijske medije upozorio da u nekim zemljama banke brzo prilagođavaju kamate na depozite, a u drugima, poput Španjolske, zaostaju.

“Jačanje profitabilnosti bilo je posebno vidljivo za banke u zemljama u kojima prevladava kreditiranje s promjenjivom kamatnom stopom i gdje je prijenos viših kamatnih stopa na depozite bio sporiji”, istaknuo je de Guindos.

Guliver

Zavide državi na pozornosti

Ekonomski analitičar Petar Vušković kaže da bi i hrvatski građani u sljedećoj godini ipak mogli vidjeti rast kamata na štednju.
“Do sada banke nisu pokazivale interes za značajnije dizanje kamata na depozite, ali to bi se moglo promijeniti nakon najnovijeg poteza Vlade”, objašnjava Vušković ističući da je država izdavanjem obveznica i trezorskih zapisa promijenila pravila igre.

“Mi smo se sada našli u situaciji da banke zavide državi na pozornosti koju su dobile izdavanjem obveznica i trezorskih zapisa. Iako banke prigovaraju da se Vlada ne smije uplitati u financijsko tržište, država je napravila dobar potez kada je građanima omogućila ulagati u trezorske zapise po povoljnim kamatnim stopama. Na taj način je pritisnula bankare da povećaju kamatne stope na kratkoročnu štednju koje se u posljednjih godinu dana kreću oko jedan posto”, dodaje.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zaradile na inflaciji

Vušković objašnjava da su banke uz trgovačke lance najbolje zaradile na inflaciji i da bi bilo pošteno da dio svoje dobiti podijele i sa građanima.
“Vode se samo pohlepom i interesom i do sada nisu pokazale interes da dio te dobiti podijele sa svojim klijentima. Umjesto da pomognu građanima one su digle dividende svojim vlasnicima”, kaže.

Za razliku od talijanske vlade koja je bankama nametnula porez na ekstra profit, Vlada Andreja Plenkovića je odlučila da im neće uvoditi dodatne poreze, u zamjenu da banke dignu kamate na depozite. To se na kraju nije dogodilo, barem ne u onom obimu u kojoj su to građani očekivali.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

Alat za rješenje tog problema

“Sada bankari imaju neku averziju prema Vladi jer im se miješa u poslao. Pa na koji način oni razmišljaju”, pita se Vušković dodajući da su banke oduvijek u rukama imale savršen alat za rješenje ovog problema.

“Dignite stope na depozite pa se država neće uplitati na financijsko tržište”, poručio je Vušković bankarima.

Banke dižu kamate na štednju građana: Ovdje ćete vidjeti gdje vam je najbolje staviti novac

“Vladi svaka čast. Bolje da su građani uložili u trezorce nego da im novac trune na računima i svaki dan vrijedi sve manje zbog inflacije. Hoće li se banke trgnuti i dignuti kamate na depozite nakon ovog najnovijeg poteza vlade, ostaje nam da vidimo. Ali ovo je bio jedini način da Vlada doskoči bankama i premijeru svaka čast”, zaključio je Vušković dodajući da je sada samo pitanje jesu li se banke spremne odreći dijela kolača u korist građana.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.