Foto: Damir Spehar/PIXSELL

JE LI HRVATSKA IZAŠLA IZ KRIZE: Predsjednikov savjetnik: ‘S ovakvim rastom nikad nećemo stići zemlje srednje Europe’! Premijer mu odgovara neka se javi nakon rasta BDP-a u trećem kvartalu

Autor: Dnevno.hr

Nakon rasta BDP-a od 16,1 posto u drugom tromjesečju, mnogi se pitaju je li se hrvatska ekonomija nakon probudila iz zimskog sna i krenula dohvatiti zemlje srednje Europe kojima stremimo.

U svakom slučaju, bilo je živo na Međunarodnom jesenskom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu, najvećoj agrarnoj manifestaciji u regiji gdje se nakon dvije godine pauze okupilo više od 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Jedan od izlagača, Domagoj, za N1 je rekao e da je prošla godina bila puko preživljavanje, ali ova je puno bolja nakon što se malo popustilo s mjerama.

S njim se slaže i njegov kolega Josip koji je rekao da zbog korone do devetog mjeseca nisu imali nikakvih narudžbi”.

Za sudjelovanje na sajmu su ove godine bile potrebne covid-potvrde ili negativan test, ali usprkos tome direktor sajma Zlatko Salaj je zadovoljan.

Sajam je posjetio i premijer Andrej Plenković koji se tamo pohvalio da je Vlada poljoprivrednicima pomogla s mehanizmima pomoći većima od milijardu kuna.

Nažalost, loša situacija u poljoprivredi i stočarstvu značila je i rast cijena koji su ozbiljno osjetili osiromašeni hrvatski građani.




Ministrica poljoprivrede Marija Vučković priznaje da su određene kategorije povrća i voća narasle više od prosjeka, ali ističe kako postoje i proizvodi koji imaju značajan udio u potrošnji hrane u Hrvatskoj koji čak i padaju.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović se osvrnuo na ukidanje potpora za sve osim za putničke agencije i zaposlene u event industriji rekavši da prijevoz putnika započinje u svom punom obujmu sa samim početkom školske godine, a u sektoru ugostiteljstva i turizma osim sjajnih rezultata u turističkoj sezoni imamo i situaciju da više nemaju zabrana rada te da je to razlog zašto su potpore zadržali na event industriji i putničkim agencijama.

Iako se u vladi hvale rastom BDP-a od 16,1 posto, predsjednikov savjetnik Velibor Mačkić nije impresioniran i ističe kako anemični model rasta koji imamo ne osigurava konvergenciju zemljama prema kojima želimo konvergirati, a to je centar Europske unije.




Plenković mu odgovara da su rezultati tu i da ako se ima rast od BDP-a 16,1 u drugom kvartalu neka se javi kad vidi rast u trećem kvartalu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.