Foto: Unsplash

Je li bolje kupiti novogradnju ili starogradnju? Arhitekti imaju savjet za buduće kupce

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Izgradnja i prodaja stanova sve je isplativija, osobito u većim gradovima, a investitori su sve češće estradne zvijezde, sportaši i poslovni ljudi.

Prelasci iz profesije u profesiju ne čude stručnjake, kada se zna da se od jednog uloženog eura zarade najmanje dva.


Ipak, koliko se poštuju pravila gradnje i je li starogradnja bolja od novogradnje. Iako građane koji kupuju stan najviše zanima lokacija, kvadratura i cijena, ono na što treba posebno obratiti pozornost je kvaliteta gradnje.

Prednosti starogradnje

Dugo je vladalo mišljenje da je starogradnja kvalitetnija od novogradnje, ali je li to stvarno tako.

“Mislim da je prednost stare gradnje u tome što su tada postojale neke norme i moralna načela arhitekata koji su beskompromisno provodili svoje ideje, pa nije bilo promjena tijekom projekata, a danas se vrlo često događa da se stvari mijenjaju u projektu ili izvedbi kao izašao bi u susret kupcima”, kaže za RTS profesor Zoran Abadić s Odsjeka za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta.

Foto: Pixabay

“Ako se ne drži onoga što je projektom propisano, nego se pokušava štedjeti ili nema pravog nadzora tijekom gradnje, onda se mogu dogoditi propusti koje ili neka inspekcija ne vidi ili ne želi vidjeti. Onda se, naravno, dogodi da objekt možda izgleda onako kako je nacrtan i projektiran, ali njegov sastav i struktura nisu onakvi kakvi su predviđeni statičkim proračunom”, kaže urbanist, profesor Arhitektonskog fakulteta Ivan Simić.

Dok se prije za gradnju koristila opeka  sada se, prema riječima stručnjaka, sve više koristi beton.

Danijela Rabrenović iz Projektnog biroa napominje da je ekspanzija gradnje dovela do korištenja novih materijala i novih tehnologija, pa i investitori i projektanti vode računa o njihovoj pravilnoj upotrebi.

“Možda je potrebno malo više pažnje posvetiti inspekcijskom nadzoru, samokontroli kvalitete tih materijala, ti zavodi bi trebali više raditi na analizi i kontroli kvalitete samih materijala ugrađenih u objekte”, kaže Rabrenović.
Energetska učinkovitost

Investitor Branko Obradović navodi kako se danas u gradnji koriste materijali koji osiguravaju energetsku učinkovitost.

“Svi naši dosadašnji objekti imali su energetsku putovnicu, zelene kategorije, što za kupce znači da mogu smanjiti račune za toplinsku energiju i rashladnu energiju”, ističe Obradović.

Jedan od proizvođača aluminijskih sustava za prozore i vrata, koji u Srbiji posluje već dva desetljeća, kaže da im je najvažnija kvaliteta proizvoda te da su u moderne strojeve uložili 42 milijuna eura.

Ovaj sektor je u najvećim problemima od velike krize: ‘Nema pomoći, slijede otkazi’
“Koristimo reciklirani aluminij sa zelenim certifikatom. Uz strogu kontrolu kvalitete cjelokupnog procesa proizvodnje i uz pomoć umjetne inteligencije koja upozorava da profil nije izrađen prema standardima, radnici mogu odmah ispraviti grešku. Aluminijski sustavi imaju ekološki certifikat i jamče kvalitetu”, kaže proizvođač Stylijanos Cokturidis.

Svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora imati klasu. Kao takav, stan kao prometni proizvod mora imati certifikat kvalitete. U suprotnom, nedovoljno informirani kupac ima velike šanse kupiti nekvalitetan stan po visokoj cijeni.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.