fbpx
Foto: HRT Screen

JE LI BITKA ZA INU IZGUBLJENA ILI TEK POČINJE? Žestoka rasprava u Otvorenom: ‘Platili bi više od 10 milijardi da nismo prekinuli ugovor’

Autor: I.G.

Nakon što je Hrvatska izgubila arbitražni proces s mađarskim MOL-om, postavlja se pitanje hoće li isplatiti više od 1,8 milijardi kuna odštete. Ministar gopodarstva Davor Filipović u srijedu je rekao kako će Republika Hrvatska platiti MOL-u sve što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. Sada je HDZ-ov Damir Habijan to i potvrdio.

Govoreći o tome hoće li 1,8 milijardi kuna odštete plus kamate biti isplaćeno MOL-u, Habijan, koji je ujedno i potpredsjednik Antikorupcijskog vijeća, kazao je da se radi o 235 milijuna američkih dolara. Spomenuo je kako je u srijedu ministar gospodarstva Davor Filipović kazao da će se taj novac isplatiti u skladu s arbitražnim pravorijekom. Dodao je da je novac za to osiguran rebalansom proračuna.

Budući da je Vrhovni sud RH potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu da je ugovor između vlade u vrijeme Ive Sanadera i MOL-a sklopljen na koruptivan način, Habijan je potom nastojao objasniti da nije bio predmet utvrđivanja ništetnosti samog ugovora, odnosno izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora.


“Prema tome utjecaj kazneno pravne stvari na građansko pravnu stvar ne možemo govoriti na taj način. Druga stvar koja je bitna je arbitražna klauzula iz 2003. godine koja vrlo jasno kaže da je nadležnost u Ženevi, Prema tome nema nadležnosti hrvatskih pravosudnih tijela”, kazao je Habijan.

Grmoja: Nemam povjerenja u ovu Vladu

Nikola Grmoja (Most), predsjednik Antikorupcijskog vijeća, napomenuo je da nije pravni stručnjak i da postoje različita pravna mišljenja pa ne bi komentirao treba li Hrvatska platiti 1,8 milijardi kuna odštete.

“Ono što je sigurno je da mi na temelju pravomoćne presude Vrhovnog suda sigurno možemo kao država pokrenuti određene postupke bez obzira na ovu arbitražnu klauzulu iz vremena vlade Ivice Račana”, kazao je.

Smatra da je vrlo bitno kakav stav zauzima Vlada.

“Nemam povjerenja u ovu Vladu da ona štiti hrvatske nacionalne interese. Imali smo i svjedočenja na Antikorupcijskom vijeću, gdje su članovi Uprave Ine, Nadzornog odbora, govorili da im je bivši ministar Ćorić sugerirao da zatvore oči, prešute činjenicu, da će se zatvoriti Sisačka rafinerija kako bismo od Mađarske dobili zeleno svjetlo za ulazak u Schengen i OECD. U šengenski prostor smo ušli, a u OECD još nismo. Promatrao bih to sve u kontekstu i pravnih mišljenja, ali i onoga što Vlada poduzima. Mislim da se hrvatska država petlja svugdje”, kazao je među ostalim Grmoja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.