Screenshot/HRT

Jasminka i Leo razvili uspješan biznis i otkrili tajnu: ‘Imamo recept kojeg na svijetu nema’

Autor: Z.S.

Jasminka i Leo iz Međimurja oduševljavali su svojim eko borovnicama, da bi potom svoj biznis proširili na čokolatijerstvo. I kako se čini ne ide im loše. “Odlučili smo se baviti čokolatijerstvom, tako da svoje borovnice i ostalo voće ukombiniramo s čokoladom”, rekla je za HRT Jasminka Lisjak.

Sve do prošle godine to im je bio samo hobi, ali su onda odlučili ozbiljnije pristupiti poslu pa za svoje čokoladne delicije kombinirajuu najkvalitetniju belgijsku čokoladu s raznim okusima i u različitim oblicima. Zanimljivo je da većinu sirovina sami proizvode.

“Sami proizvodimo borovnice, maline, jagode. Sami proizvodimo od orašastih plodova maslace koje zatim kombiniramo u kreme koje stavljamo u čokolade”, otkriva Jasminka. Također, interesantno je kako spajaju neobične okuse pa tako oblažu voće i lješnjake čokoladom, pripremaju bombone od karamele i kave, te kombiniraju uobičajene, ali i neobične okuse.

Screenshot/HRT

Delicija

Bučine koštice, specifične za Međimurje, igraju ključnu ulogu u jednom od njihovih delicija. “Naš hit su bučine koštice u kremi s bijelom čokoladom. Napravi se “školjka” od čokolade i onda se u kremu dodaju koštice samljevene u pastu. Tako dobijemo fini orašasti okus čokolade i to je stvarno delicija”, kazala je Jasminka.

“Taj recept je poseban zbog toga što ga, ustvari, nema nigdje na svijetu. Mi smo razvili recept i mislim da je to super ideja jer je spojeno lokalno i čokolada”, dodao je Leo Lisjak. Njihova je želja da većina njihovih recepata bude originalna i jedinstvena. Na primjer, nećete pronaći lizalice kod njih, već su tu ‘grizalice’.

“Imamo i grizalice za djecu. Htjeli smo da djeca probaju nešto novo, liofilizirano voće u čokoladi, tako da nije samo slatka čokolada – ima tu i slatkoće i kiselina od voća i raznih okusa”, rekla je Jasminka. Tu su i šarene praline, koje su Leova kreacija.

Screenshot/HRT

Edukacija ključna

“Boja predstavlja one okuse koji su u pralinama, kombinaciju tih okusa. Kad vidiš tu čokoladu, onda moraš znati što je otprilike unutra, a i okus se odmah veže uz boju i tako se razvijaju sva osjetila. Borovnica je s tamnom čokoladom, mliječnom čokoladom i malo viskija. Pa imamo malinu i naranču s mliječnom čokoladom, pa je tu jagoda, bijela čokolada… Ima još hrpa okusa koji se mogu jako dobro spojiti”, rekao je Leo.
VRIJEME JE ZA ISTINU! Koja je bila uloga Milorada Pupovca u srpskoj agresiji na Hrvatsku? ‘Transformacija u žrtvu osigurava mu opstanak na političkoj sceni’

Ovaj par je prve kalupa nabavio 2016. godine te je su od tada prošli različite edukacije. Jasminka je završila tečaj slastičarstva, dok je Leo stekao profesionalnu edukaciju u Italiji. “Radio sam s različitim šefovima u Italiji i master čokolatijerima. Radili smo sve – od “Bean to Bar” proizvodnje, nekih jednostavnijih stvari kao što su čokoladne table, pa sve do kompliciranih stvari kao što su čokoladne skulpture”, rekao je Leo. Uskoro planiraju ponovno putovati u Italiju na usavršavanje, jer u Hrvatskoj nema specijalizirane edukacije, a iznimno je bitno pratiti trendove.
“Htjeli bismo da ljudi probaju nešto dobro, novo, da spojimo lokalne namirnice, to nam je jako bitno budući da se i sami bavimo s borovnicama. Jedni druge podržavamo i imamo puno domaćih okusa koje možemo spojiti i dobiti vrhunski proizvod”, poručila je Jasminka, koja je otkaz na poslu dobila prije 13 godina zbog čega su pokrenuli prvo uzgoj borovnica, a onda i slatku priču.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.