fbpx

Janjiček o gospodarskim ciljevima HSP-a: Svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana povlači kaznenu odgovornost i intervenciju financijske policije!

Autor: T. P.

"Minimalna plaća mora biti 25 Kn iskazana kao SATNICA! Svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana povlači kaznenu odgovornost i intervenciju financijske policije. Samo na taj način uvest će se financijska disciplina", ističe dr. Tihomir Janjiček

Dr. Tihomir Janjiček je u svojem priopćenju prokomentirao izvod iz gospodarskog programa HSP-a s ciljevima koje žele postići za ozdravljenje gospodarstva u Hrvatskoj. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti:

“Gotovo sve stranke se natječu koja će nešto „darovati“ puku, kako bi si priskrbila glasove. Zbog toga želim u ime HSP staviti temeljenih nekoliko točaka našeg gospodarskog programa i kratko objašnjenje.

Dokinuće valutne klauzule prema bilo kojoj inozemnoj valuti.
Sprovedba „bailout“ programa financijskog ozdravljenja gospodarstva.
Primat u kreditiranju dati izvoznim poslovima i poslovima sa niskom uvoznom komponentom.
Uspostava satnice kao sustava za plaće sa minimalnom plaćom od 25 Kn po satu, svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana bilo bi kazneno djelo.
Valutna klauzula ograničava Hrvatsku u njezinoj mogućnosti za kreditnom ekspanzijom u svrhu gospodarskog razvitka koji bi bio prvenstveno oslonjen na nacionalne resurse. U ovome trenutku Hrvatska to jednostavno NE može učiniti, jer za svaku kreditnu ekspanziju mora si kupiti Eure kao pokriće za odobreni kreditni iznos u Kunama. Kako sam već više puta napominjao, Kuna u svakom trenutku mora imati u sebi omjer 1Kn = €0,13.


„Bailout“ program sa valutnom klauzulom NIJE moguć. Program se sastoji u tomu što bi se učinila dokapitalizacija poduzeća dioničkog tipa na određeno vrijeme, tri do pet godina i samo ona koja su većinski u vlasništvu Hrvatskih Državljana ili Države Hrvatske. Taj program nam je potreban zato što bi smo sa tim programom uspostavili solvetnost poduzeća, odnosno omogućili bi poduzećima ravnotežu između plaćanja i potraživanja.

Sa takvom financijskom konsolidacijom poduzeća omogućio bi se njihov razvitak i rast zaposlenosti. Sve priče o razvitku malog i srednjeg poduzetništva padaju u vodu, ako su krupna dionička poduzeća u krizi. Zbog toga što je sitno i srednje poduzetništvo samo pratitelj krupnog dioničkog poduzetništva.
Sa dokinućem valutne klauzule omogućeno bi bilo kreditiranje gospodarstva koje bi bilo razlikovano u smislu olakšanog kreditiranja za izvozne poslove, poslove gdje je izvozna komponenta viša od uvozne komponente, te poslove koji bi imali vrlo nisku uvoznu komponentu od svega 10% ukupnog ulaganja.

Potrošačko kreditiranje bi također bilo razlikovano u smislu olakšanog kreditiranja robe iz domaće proizvodnje i otežanog kreditiranja robi iz uvoza. Samo na taj način hrvatsko gospodarstvo bi dobilo snagu za uključivanje u tržište EU, jer pri sadašnjoj situaciji uključivanje jednostavno nije moguće.

Hrvatska Država mora KONAČNO stati na kraj pljački zaposlenika, ali i sirotinjskom plaćanju zaposlenih. Prije svega plaće moraju biti isplaćivane kao SATNICA, a ne više kao mjesečna plaća. Tada neće više dolaziti do zloporabe poslodavaca i zahtjevanju od zaposlenika „dovršetak posla“ i onda odlazak doma.

Sustav mjesečne plaće omogućava poslodavcima zloporabu koja traje svih ovih godine, gdje zaposlenici odrade po trećinu ili četvrtinu radnog vremena više nego je propisano. Minimalna plaća mora pružiti makar kakav takav život. NE moguće je živjeti sa 2,000 Kn ili 3,000 Kn mjesečno, plaća mora biti barem 4,000 Kn mjesečno! Stoga insistiramo na plaći od 25 Kn na sat za najniže plaćeni posao.
Svi „iskazuju“ vrhunsku brigu za djecu čiji roditelji ne mogu platiti doručak svojoj djeci u školi. Te se svi sada utrkuju iskazati dušobrižljivim i donirati novce za doručak siromašne djece. Međutim,

NITKO ne postavlja pitanje, ako roditelji djece nemaju niti za doručak vlastitoj djeci, mogu li priskrbiti djeci uopće OBJED!? Nitko se ne pita imaju li roditelji za doručak ili objed!? Zar ne bi trebala čitava obitelj imati što pojesti za doručak, ručak i večeru!?
Dokle će hrvatski ljudi biti plaćeni tako JADNO, pa im  je čak i doručak za djecu LUKSUZ!  Zar onih 1% hrvatskih milijardera doista zavrjeđuju svoje milijarde na račun gladne djece! Stoga, minimalna plaća mora biti 25 Kn iskazana kao SATNICA! Svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana povlači kaznenu odgovornost i intervenciju financijske policije. Samo na taj način uvest će se financijska disciplina.
A sada  neka Hrvatski Puk bude siguran, HSP u svom programu podržava izlazak iz gospodarske krize, ali životni standard dostojan čovjeku.

Dr. Tihomir Janjiček”
Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.