fbpx
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

JANAF ostvario rekordne poslovne rezultate, ostvarena dobit veća od 350 milijuna kuna!

Autor: Daniel Radman

JANAF d.d., kao Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavilo je danas, 23. veljače 2021. godine nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. Društvo je prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 790 mil. kuna koji su veći za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ostvarivši tako najbolje poslovne rezultate od osnivanja.

U 2020. godini ostvarena je bruto dobit u iznosu od 351,6 milijuna kuna i veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9 posto te neto dobit u iznosu od 288,1 milijuna kuna koja je veća za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 milijuna kuna i veći su za 14,3 posto od ostvarenja prethodne godine.

Rezultati poslovanja potvrđuju izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 66 posto prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 milijuna kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. JANAF 46 posto svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 67,96 posto, koeficijent ekonomičnosti 1,82 te koeficijent zaduženosti 0.
Tijekom 2020. godine Društvo je vlastitim sredstvima investirao više od 492 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.

“Usprkos poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave Društva. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze prvenstveno iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima.

Uzimajući u obzir sve okolnosti poslovanja u proteklom razdoblju, nova Uprava je fokusirana na razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog faktora za stabilnost Društva. Također, u tijeku je i izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju”, izjavio je predsjednik Uprave JANAF-a mr.sc. Stjepan Adanić.
 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.