Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

JAKOPOVIĆ OTKRIO TREBAMO LI STRAHOVATI OD NESTAŠICA HRANE: Usput otkrio hoće li i cijene nastaviti rasti

Autor: Dnevno.hr

Ne trebamo strahovati od nestašice hrane, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović u središnjem Dnevniku HTV-a.

“Možda u nekom lancu negdje ‘sitno pukne’, ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti,” kazao je Jakopović dodavši da će cijene sigurno rasti, ali i da bi mogle početi padati slučaju “otvaranja” velikih količina žitarica koje su sada blokirane u Ukrajini.

Objašnjava da se radi o “blagodatima zajedničke poljoprivredne politike, odnosno zajedničkog tržišta EU-a gdje u jednoj državi imamo veću samodostatnost s biljnim proizvodima, u drugoj sa životinjskim”.

Iako je Srbija zabranila izvoz žitarica i uljarica, a i Mađarska je poduzela neke korake u tome smjeru, prema postojećim informacijama Hrvatska to neće napraviti.

“U ovome trenutku je procjena svih europskih čelnika, pa tako i hrvatskih, da nije potrebno poduzimati takve mjere.  To bi lančano dovelo do dizanja cijena u Europskoj uniji i smatra se da u ovome trenutku takvo nešto nije potrebno. Ako bi došlo do zaoštravanja mjera, pogoršanja situacije, onda se može razmišljati o nečemu takvom”, kazao je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.