Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Izglasano devet promjena poreznih zakona: Evo što se sve mijenja od 1. siječnja

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatski Sabor je većinom glasova izglasao izmjene u devet poreznih zakona s ciljem povećanja plaća građanima, koje će stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine. Ove izmjene u zakonima donose niz promjena, uključujući ukidanje prireza porezu na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prema izmjenama, osnovni odbitak će se povećati s 530 na 560 eura, a također će se povećati i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji. Svi iznosi će biti zaokruženi u korist poreznih obveznika. Također, prag za primjenu više stope poreza povećat će se s 47.780 na 50.400 eura godišnje, a smanjit će se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, što bi trebalo rezultirati povećanjem plaća građana.


Oporezivanje dohotka od kapitala

Osim toga, izmjene uključuju i oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava putem povećanja poreznih stopa, što će ukupno rezultirati povećanjem prihoda za državu u iznosu manjem od šest milijuna eura.

Izmjene zakona o lokalnim porezima uključuju širenje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice, od 60 centi do pet eura po četvornom metru.

Još jedna značajna promjena je omogućavanje ostavljanja napojnica putem kartica, pri čemu će se neoporezivi iznos utvrditi na 3.360 eura, dok će iznos napojnice iznad tog neoporezivog dijela biti oporezivan po stopi od 20 posto.

Izmjene nužne

Ovaj porezni paket obuhvaća izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, Zakon o PDV-u, te zakoni o poreznom savjetništvu i o administrativnoj suradnji u području poreza.

Hrvatici prekipjelo, poslala sliku prijateljici: ‘Platila sam tri puta manje nego kod nas’

Unatoč kritikama oporbe, vlast tvrdi da su ove izmjene nužne za poboljšanje gospodarske situacije, dok oporba ističe da se radi o “superhik reformi” koja neće donijeti značajne promjene za prosječne građane.
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.