Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

IZAZOVI NOVE VLADE S burze vratiti 60 tisuća ljudi, riješiti moratorije na kredite, spašavati Croatia Airlines i Jadroliniju, povući što više novca iz EU…

Autor: D. Katalinić

Najveći izazov nove Vlade bit će kako izvući Hrvatsku iz recesije, odnosno zaustavit pad BDP-a koji će ove godine iznositi najmanje 9, a najviše 12 posto, a sve će ovisiti o srpnju, kolovozu i rujnu odnosno o djelatnostima koje su povezane s turizmom, a koje su u strašnome padu, uključujući i građevinski sektor – komentirao je za Dnevno dr. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prve poteze koje bi nova Vlada trebala odmah povući u gospodarstvu.

Jesen donosi nove probleme, nastavio je Jakovčević, a to je kako s burze vratiti 60 do 70 tisuća ljudi koji su ostali bez posla uslijed epidemije.

“Financiranjem proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, odnosno hrane, jer ako se na vrijeme ne snađemo Hrvatsku će preplaviti jeftina hrana iz uvoza, a mi u dovoljnim količinama proizvodimo samo pšenicu i uljanu repicu”, podsjeća Jakovčević i naglašava da se svima koji žele investirati u proizvodnju hrane, uključujući i ribarstvo, treba omogućiti financiranje bez troškova, odnosno samo otplata glavnice. Također, u tim bi djelatnostima plaće trebalo osloboditi oporezivanja, navodi Jakovčević, a nametnuti poreze na izgradnju apartmana i kuća za odmor te istodobno osloboditi poreza gradnju hotela.

Nastavak državnih potpora

Jakovčević nadalje predlaže da se minimalnu plaću izjednači s osobnim odbitkom “jer se od 3250 kuna mjesečno ne može preživjeti”, odnosno da minimalna plaća poraste na 5000 kuna jer bi smo time pomogli zdravstvu, pojašnjava Jakovčević, budući da 16 posto iz bruto plaće ide na zdravstveno osiguranje.

Što se tiče nastavka državnih potpora za očuvanje radnih mjesta, uvedenih uslijed epidemije, Jakovčević drži da bi se one svakako trebale nastaviti i to za sve tvrtke koje mogu spasiti radna mjesta. Time će svakako doći do porasta državne potrošnje i povećanja deficita, no to će se vratiti kroz rast BDP-a i veću naplatu PDV-a, pojašnjava Jakovčević.

Dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta kao prvi korak nove Vlade za kraj srpnja predviđa pokretanje tečajnog mehanizma za uvođenje eura (ERM II), a s obzirom na epidemiološku situaciju Vlada će nastojati iskoristiti što je moguće više od turističke sezone.




Za Vladu će biti ključno, nastavlja Lovrinčević, povlačenje novca iz dugoročnog financijskog okvira i paketa pomoći Europske komisije tim više što Hrvatska više ne predsjeda EU-om i ne može utjecati na kriterije preraspodjele novca, odnosno morat će se priključiti nekoj od interesnih grupa (baltičke zemlje, srednjeeuropske zemlje, zemlje pogođene covidom – Španjolska, Italija,…).

PLENKOVIĆ IMA VEĆINU ZA SASTAV NOVE VALDE: Evo tko će s HDZ-om tvoriti većinu u Saboru!




“Sad će se pokazati prvi razmjeri krize i nezaposlenosti budući da je SURE program Europske komisije (za skraćivanje radnog tjedna) namijenjen manjem broju zaposlenih za razliku od Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta”, pojašnjava Lovrinčević.

Upozorava da će najveći izazov biti kod moratorija za kredite građanima kojima će se situacija zaoštriti već u rujnu jer će se postaviti pitanje daljnjeg prolongiranja moratorija i njihovog tretiranja u bilancama banaka.

Problemi počinju u rujnu

Također, u rujnu Lovrinčević očekuje i prve velike probleme za državna poduzeća poput Croatia Airlinesa i Jadrolinije koja neće moći operativno funkcionirati i za koja će se morati brzo iznaći rešenja kroz dokapitalizaciju ili privatizaciju. I inače za cijeli blok prijevozničkih poduzeća Lovrinčević u rujnu očekuje probleme jer im prihodi neće pokrivati rashode i Vlada će za njih, kaže, morati pripremiti mjere koje još nismo vidjeli uz poštivanje europskih procedura za povlačenje novca za tu namjenu.

Iako će novoj Vladi biti potrebno malo partnera Lovrinčević smatra da će imati vrlo tanku većinu u Saboru koja će prvi veći test imati na usvajanju proračuna za iduću godinu.

Novac iz ničega

Nova Vlada s malo partnera u parlamentu doprinijet će i stabilnijem kreditnom rejtingu iako trenutni rejting na razini investicijskog može i ostati na tom nivou, navodi Jakovčević. Novca ima više nego dovoljno za što su zaslužne centralne banke u svijetu koje stvaraju novac “ex nihilo” odnosno iz ničega, podsjeća Jakovčević i navodi primjer HNB-a koja je nedavno otkupila već izdane obveznice od fondova i time financirala državu.

“Guverner se pokazao mudrim i hrabrim – otkupljivao je vrijednosne papire od fondova da bi financirao državu po povoljnijim kamatama”, istaknuo je Jakovčević dodavši da bi hrvatsko gospdarstvo već iduće godine trebalo rasti po pozitivnim stopama, a onda osigurati i bolje plaće, a posebno mirovine za tisuće umirovljenika koji žive na granici siromaštva.

Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.