fbpx
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

IZAŠLI NOVI PODACI O NEZAPOSLENOSTI: Stopa anketne nezaposlenosti osam posto

Autor: Dnevno.hr

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine bilo 1,69 milijuna zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 146 tisuća, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi osam posto.

Kako je 1. siječnja 2021. stupila na snagu nova Uredba (EU) br. 2019/1700 Europskog parlamenta i Vijeća za društvene statistike te pripadajuća Provedbena uredba Komisije (EU) br. 2019/2240 za područje radne snage, čime je dosadašnja Uredba (EZ) br. 577/98 stavljena izvan snage, podaci od prvog tromjesečja 2021. nadalje nisu usporedivi s podacima za prethodna tromjesečja.

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih Anketom s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u drugom tromjesečju 2021. stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija (8,2 posto) bila viša od stope anketne nezaposlenosti (8,0 posto).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi bio je veći za 8 tisuća osoba od podataka HZZ-a, pokazuju podaci.

48 tisuća nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 146 tisuća nezaposlenih prema Anketi, njih 89 tisuća ili 61,3 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a preostalih 38,7 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.

Istodobno, od ukupno 138 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 48 tisuća ili 35,1 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Podaci iz ankete pokazuju i da je u drugom tromjesečju u Hrvatskoj bilo 3,5 milijuna radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina) od kojih je 1,69 milijuna zaposlenih, 146 tisuća nezaposlenih i 1,7 milijuna neaktivnih.

Među neaktivnim stanovništvom je 66 tisuća onih koji žele raditi, ali ne traže posao, njih 1,2 milijuna ne žele raditi zbog starosti, bolovanja, školovanja itd., onih koji traže posao ali ga ne mogu prihvatiti u iduća dva tjedna je, prema nepreciznim procjenama oko osam tisuća, a onih koji ne traže posao i ne mogu ga prihvatiti u iduće dva tjedna oko 28 tisuća. U kategoriji “ostali” je 399 tisuća neaktivnih osoba u dobi od 75 godina i više koje se prema metodologiji ne ispituje detaljnije o razlozima neaktivnosti.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.